Nagyfiúk, nagy játékok, remek móka

A magyar Európa-bajnok kedden a Groupama Tanpályán melegített a nagy csatákra, és nem is egyedül – ellenfele a Dakar-ralikról jól ismert kamionversenyző, Darázsi Zsolt volt, aki ugyan más műfaj, a tereprali képviselője, mégis remekül érezték magukat a játékos feladatok során.
Először a lejtős pályán csaptak össze, s ha a műgyantával nem gyűlt volna meg eléggé a bajuk (meggyűlt amúgy), ráadásként az eső is az ellenfelükül szegődött. De becsületükre legyen mondva, megoldották a feladatot, amikor pedig nem sikerült tökéletesen, és megpördültek, általános tapsvihart arattak. A győzelemnek ugyanis itt nem volt jelentősége, a látvány volt a lényeg. No és persze az, hogy mindketten újra megtapasztalják, milyen az, amikor egy ilyen monstrum megcsúszik…

Ezután Trabantba ült a két versenyző, méghozzá olyan Trabiba, amelynek két eleje van, de nincs hátulja. Itt volt szükség igazán a kettejük közötti összhangra ahhoz, hogy teljesíteni tudják a pályát, de ez is ment – nem véletlenül mondják, hogy az autósport is csapatsport.

Következett az autós foci, majd pedig személyautóba pattantak, és újra saját reflexeiket és reakcióidejüket tesztelték a Tanpályán – együtt. Amíg Kiss vezetett, Darázsi „navigált” és fordítva.
Jó móka volt, mindketten élvezték.
„Szeretek a Tanpályára jönni, mert itt tényleg mindig tanul valamit az ember, és nagyon hasznosak ezek a tapasztalatok” – mondta Kiss Norbert, aki a jövő hét végén Mostban versenyez, majd utána következik a hungaroringi viadal, amely a magyar pilóta szívében nyilván nagyon fontos helyet foglal el.

„Minden várakozást felülmúlt eddig a szezon: minden hétvégén mi szereztük meg a legtöbb pontot, pedig a szezon második felében következnek azok a helyszínek, amelyeken jobbak szoktunk lenni. Mostban nyilván nem szeretnék fölösleges rizikót vállalni, mert a kamionnak tökéletes állapotban kell megérkeznie a Hungaroringre, hiszen ez a hazai pályám. Gyakorlatilag itt nőttem fel, a többiek viszont jórészt még nem versenyeztek itt, úgyhogy remélem, ez jelent majd némi előnyt – ha másképp nem, legalább lélektanilag. S hogy milyen időjárásnak örülnék? Jobban szeretném, ha száraz lenne a pálya” – mosolygott a zuhogó esőben Kiss.
Darázsi sincs hozzászokva az esőhöz, bár előfordult a sivatagban is, hogy eleredt.
„A sivatagban azért különösen macerás az eső, mert nagyon megfogja a kamiont. Emlékszem, amikor egyszer esett, a kamion annyit fogyasztott, hogy akik kiszámolták az üzemanyagot, pórul jártak és bennragadtak a pályán” – mondta Darázsi, aki a Tanpályán megtartott program végén mosolyogva koccintotta össze pezsgősüvegét Kiss Norbertével.
Ezen a napon ugyanis mindketten nyertek – remek élménnyel gazdagodtak.