Nagy Tímea lett a megalakuló Universiade Bajnokok Klubjának elnöke

A Budapesten rendezett IV. Nyári Universiade ötvenedik évfordulója és a VI. Egyetemi Világjátékok 80. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen a hatszoros Universiade bajnok, kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok, Európa-bajnok Nagy Tímeát választották a ma megalakuló Universiade Bajnokok Klubjának elnökévé.

 

A Budapest Város Önkormányzat Újvárosháza dísztermében tartott emlékülésen prof. dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke, mint házigazda köszöntötte az egybegyűlteket. Az emlékülésre meghívott államtitkárok, Sportszövetségi vezetők és főtitkárok, polgármesterek, sportszervezeti vezetők, sportdiplomaták, rektorok és nagykövetek mellett külön köszöntötte a MEFS vezetője az olimpiai és Universiade bajnokokat, kiemelten az 1965. évi Universiade hazai és külföldi résztvevőit. Az ülésen az emléknap védnöke, dr. Simicskó István, sportért felelős államtitkára beszédében arról szólt, hogy az emberi közösségünk minőségét jellemzi az, ahogy megemlékezünk a magyar sporttörténelem gazdagságára és sikertörténeteire. Az esemény védnökét, prof. dr. Bódis Józsefet képviselő Sándorné dr. Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke, a Budapest Gazdasági Főiskola rektora felszólalásában az 1965-ös és 1935-ös egyetemi sportesemények jelentőségét és magyar sikereit méltatta. Az emléknap fővédnökét, Tarlós Istvánt képviselő dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes azt mondta, Budapest lakosai 50 éve részesei lehettek egy világszintű sporteseménynek. A főpolgármester-helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy Budapest Főváros Önkormányzata számára rendkívül fontos az, hogy minél több nemzetközi sporteseménynek adhasson méltó helyszínt hazánk, ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság költségkímélőbb, takarékosabb olimpiai rendezésre vonatkozó törekvése számunkra kedvező. Dr. Szikora Katalin, a Testnevelési Egyetem Társadalomtudományi Tanszékének tanszékvezetője előadásában a magyar egyetemi sport történetének kezdeti időszakáról, dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója az 1945 utáni időkről mesélt a hallgatóságnak.

Az emlékülésen többszörös Universiade, illetve olimpiai bajnokok számoltak be az egykori történésekről, köztük a vívás kiemelkedő sportegyéniségei, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, az Universiade bajnok, kétszeres olimpiai és világbajnok Schmitt Pál, az Universiade bajnok, négyszeres olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok dr. Kamuti Jenő; a torna sportág jeles bajnokai: a négyszeres Universiade győztes, olimpiai ezüstérmes Makray Katalin és az bajnok olimpiai bronzérmes Ducza Anikó, aki 65-ben csapatban és egyéni összetettben is nyerni tudott. A vízilabda kiválóságai közt a kétszeres Universiade bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes és bronzérmes dr. Bodnár András, a kétszeres Universiade bajnok dr. Katona András, a kétszeres Universiade bajnok, Európa-bajnok dr. Konrád Sándor és a kétszeres Universiade győztes dr. Szatmáry Gábor; valamint a diszkoszvetésben ’65-ben aranyérmes atléta, az olimpiai bronzérmes, Universiade bajnok Kleiberné Kontsek Jolán is részt vett az eseményen.  A mai is magyar sikersportágnak számító, 1965-ben a legtöbb érmet (hat arany, három ezüst és és hat bronz) szerző sportágat, az úszást képviselve a 4×100 méteres vegyesúszóváltó és gyorsúszóváltó bajnok csapat két tagja, a négyszeres  Universiade bajnok Korényi Olga és a hétszeres Universiade bajnok dr. Egervári Márta számolt be emlékeiről, aki ’65-ben, nem csak csapatban, egyéni számában, a 100 méter pillangóúszásban is aranyérmes lett. Az emlékkiállításon, amelyet prof. dr. Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a diák-, és főiskolai-egyetemi sportért felelős szakmai tagozat elnöke nyitott meg, az 50 és 80 évvel ezelőtti események emléktárgyait, érmeit, emlékiratait tekinthették meg az érdeklődők. Az eseményen előadást tartott a rendezvény fővédnökségét vállaló Cloud-Luise Gallient, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) elnökét képviselő főtitkár, Eric Saintrond, aki Universiade Fair Play Díjat kapott.

Az Universiade Bajnokok Klubjának alakuló ülésén a hatszoros Universiade bajnok, kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok, Európa-bajnok Nagy Tímeát egyhangúlag szavazták meg az újonnan megalakuló társaság tagjai, amelynek elnökségét a három, vagy annál több Universiade bajnoki címmel rendelkező sportolók, valamint azok a sportemberek alkotják, akik Universiade bajnoki címük mellett olimpiai bajnoki címet is szereztek.

Az emléknap védnökségét elvállata prof. dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, Bánki Erik országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Sportbizottságának volt elnöke, és Hoffman Tamás, a XI. kerület (mely annak idején helyszínt adott az 1935. évi Egyetemi Világjátékoknak a mai ALLEE bevásárlóközpont helyén állt BEAC pályán) polgármestere is.