Nagy port kevert a magyar erotikus regény

Hosszú várakozás után végre kézbe vehetjük az első részét annak a regénynek, ami már a nyomdába kerülés előtt megdöbbenést váltott ki.

 

Nagyon megtisztelő helyre került a regény, hiszen nem kisebb újság, mint a Cosmopolitan ajánlotta novembernek kötelező olvasmánynak az írónő történetét. Az ajánlásukban rögtön a Szürke Ötven árnyalatához hasonlították, amiből egyenesen következett a nagyfokú érdeklődés is a könyv iránt. Azóta számos vezető blogger írt méltató kritikát, amelyben egytől egyik kedvező véleményt kapott. A befolyásos emberek szexuális szokásait és a családon belüli erőszakot taglaló thriller, a minőségi olvasmányra és a valódi különlegességekre vágyó olvasókat szeretné elgondolkoztatni.

Mira Sabo – Amíg kinyílik a szemünk című, zavarba ejtő írását a szerkesztők szerették volna finomítani, mivel megrázóan nyersen, arcon csapó őszinteséggel mélyed bele befolyásos magyar emberek szokásaiba, mindennapi életébe egy gyönyörű fiatal lány sorsán keresztül. Az alkotó azonban makacsulragaszkodott az eredeti sztorihoz, így most a teljes tartalom kerül az olvasók elé. Szerencsére.

Azt még nem jelenthetjük ki, hogy idén egy elsőkönyves íróé lehet az év legizgalmasabb regénye, de erős kísérletet tesz rá, az kétségtelen. Témája frissen erotikus, de közben olyan problémákat boncolgat, mint a nők bántalmazása és a családon belüli erőszak, a mai haladó társadalomban és az alvilág egybeolvadása az ország leggazdagabbjaival. A történet ugyan romantikus, magyarországi helyszínekkel, szereplőkkel, de valójában egy lány életét viszi végig, aki egy vagyonos magyar milliárdos csapdájában vergődik. Egy izzasztó, de fájdalmasan valóságos témát dolgoz fel. Megközelítése új szemszögből világítja meg a gazdagok urizáló hivalkodását, csillogó, titkokkal teli miliőjét, ami sokakban megdöbbentést vált ki. Az írónő nem fél provokálni, olyan kérdéseket feszegetni, amit mások talán csak elsuttognak. Nyíltan ír egy lány idegfeszítő sorsáról, az akarat erejéről, a nők ösztönösen túlélő természetéről és az olvasóra bízza annak eldöntését, hogy igaz történetet tart-e a kezében. A téma aktualitását sosem veszítheti, hiszen ma is jelen van a sovinizmus számos formája a mindennapokban és az erotikus regények népszerűsége sem csökkent. Ehhez a tartalomhoz igazodik a könyv hátlapján megjelenő figyelmeztetés is, ami felrúgja a paradigmákat, hiszen épp arra utasítja az olvasót, hogy tegye vissza a könyvet a polcra és hagyja is ott, vagy készüljön fel arra, amit olvasni fog.

 

„ Amikor nyolc éve befejeztem ezt a regényt, az íróasztalom mélyére rejtettem, mert azt gondoltam az akkori társadalom nem érett még egy efféle írásra és persze féltem a megbélyegzéstől is. Erotikáról nyíltan írni és elérni, hogy az még megmaradjon a jó ízlés határán, ne legyen vulgáris, mégis érdekes, merész megközelítésből frappírozzon, az nem könnyű. Ma már nem okoz gondot egy provokatívabb tartalom az olvasónak, hiszen az ingerküszöb pattanásig feszült a számos szextől harsogó regénytől. A társadalmi konvenciók már nem számítanak, ebből a megközelítésből persze. „Ha nem provokálsz ne is írj!” – mondta Zsiga Henrik írótársam. A tartalom, mint a családon belüli erőszak is, mindig aktuális téma, sajnos. Ráadásul egy regénynek már túl sok elvárásnak kell megfelelnie, hogy kitűnjön a temérdek írás közül. Én nem vagyok hajlandó szépíteni a cselekményeimet. Odavágom az olvasó lába elé, képletesen folyamatosan pofozom a könyv lapjain, hogy elszédülve dőljön hátra és gondolkozzon el. Az előolvasóim véleménye egyöntetűen erre utalt, és szeretném is megtartani ezt a stílust a továbbiakban is. Az, hogy szétcincáltam a leggazdagabbak luxus életét és fura szokásaikat, meg tulajdonképpen adta magát a történethez.”

 

Jegyezte meg Mira Sabó írónő, akinek regénye kapcsán garantáltan sokan kapják fel a fejüket és keresik majd ezt a megosztó könyvet, ami hozott magával valami újat, különc, friss megközelítést és mindenképp az olvasás hasznos időtöltésére buzdít.

A regény két kötetben jelenik meg. Az eső rész már kapható az online áruházban, és a könyvesboltokban is.