Nagy Ádám többszörös magyar válogatott futballista üzenete utánpótlás korú sportolók számára

„A sikeres, átlagon felüli sportoló – legyen szó bármilyen sportágról – fejben különbözik a versenytársaitól. Ez igazán egyszerű, hiszen a fejünkben születik meg minden gondolat, ami a későbbiekben cselekedetté alakul. Igazán egyszerűen hangzik! Sajnos a valóságban ez ennél sokkal bonyolultabb.

Fontos a cél, ami a sportoló szeme előtt lebeg nap, mint nap. Ezért a célért képes lesz szenvedni, keményen edzeni és rengeteg plusz munkát végezni. Mentálisan nagyon erősnek kell lenni. Saját tapasztalatból mondom, hogy sajnos itthon Magyarországon, ha valaki megnyugvást nem tűrően dolgozik, akkor előbb vagy utóbb összesúgnak a háta mögött:

– ,,Na, a kis stréber megint megkerülte a bóját.”

Ami még nagy kedvencem:

– ,,Nyalizós, biztos azért csinálja, hogy megkedveltesse magát az edzővel.”

Mentálisan erősnek kell lenni, hogy az ilyen és ehhez hasonló beszólásokat ne hallja meg az ember. Ez a példa főleg a csapatsportokra igaz. Sokszor a járatlan utat kell, hogy használja az ember. Valami újat, amivel az idő előrehaladtával ki fog tűnni. Fontosnak tartom, hogy olyan emberekkel vegyem körbe magam, akik rögtön észreveszik, ha letérek a helyes útról. Figyelmeztetnek, ha kezdene a fejembe szállni a siker. Bennem a mai napig olyan célok vannak, amiket, ha elmondanék egy idegennek, biztosan kinevetne. Közhelynek számít, de igenis merjünk nagyot álmodni! Tedd magasra a lécet, és mi történik, ha levered? Nagy valószínűséggel, már akkor is maradandót alkottál. Merjünk áldozatokat hozni! Hidd el, idővel megtérül.”

Mentális tippek:

  • A győzelem nem cél, hanem eredmény! A célkitűzés során arra keresd a választ, hogy mitől leszel jobb és hatékonyabb versenyző, ami által eredményeket érhetsz el!
  • Építsd fel a célhoz vezető utat – mit szeretnél elérni, miben kell még ehhez fejlődni? A fejlődésed legyen mérhető, így az önbizalmad gyorsabban fog épülni. Az erő is mérhető, akárcsak a dobószázalék és a védekezés pontossága.
  • Adj magadnak határidőt mikorra, miben szeretnél fejlődni. Ez a részcélokra is vonatkozik. Ha nem vagy benne biztos, hogy mikorra észlelhető változás, kérd az edződ segítségét!
  • Írd fel egy naplóban azoknak a nevét, akik segíteni tudnak neked céljaid elérésében. Keress alkalmat, hogy beszélj velük céljaidról, és kérd ki véleményüket, hallgasd meg a tanácsaikat, és azokat is jegyezd fel!

A rendkívül sikeres Fejben dől el – sportpszichológia mindenkinek szerzői a fiatal és utánpótlás korosztálynak, illetve az őket nevelő szülőknek és edzőknek állították össze újabb könyveiket (Gyereklélek sportcipőben – Fiatalkori és utánpótlás sportpszichológia mindenkinek és Gyereklélek sportcipőben – mentális napló sportoló fiataloknak), amelyhez számos neves sportoló (többek között dr. Kiss Gergely, Cseh László és Erdei Zsolt) adta nevét és tapasztalatát. A hazai sportélet jelenlegi viharai között igazán fontos, hogy olyan könyveket forgathassunk, amik segítik a jövő bajnokait és kizárólag hozzáadnak a hazai sportsikerekhez.