„Múzsák a lövészárokban” – a világháborúk emlékezete képekben

2015.06.24 – 07.05., Bényi Árpád terem

 

Válogatás a Honvédelmi Minisztérium 2014-ben kiírt, „Múzsák a lövészárokban” című képzőművészeti pályázatának, a „Vászon és ecset – XXIII. Katonai Képzőművészeti Alkotótábor” termésének legjobb munkáiból, valamint az „Ember az embertelenségben” című első világháborús fotókiállítás anyagából. A kiállítás a XIX. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál kísérő-rendezvénye.

A Honvédelmi Minisztérium a Magyarországon és a határokon túl alkotó magyar művészek számára hirdetett pályázatot 2014-ben, melyre hatvannyolc alkotó közel kilencven pályaművel nevezett be. A pályázat fontos szerepet tölt be a katonai hivatás népszerűsítésében, a honvédelem ügye társadalmi elfogadottságának erősítésében, történelmi múltunk megismertetésében, a nemzeti értékek fontosságának hangsúlyozásában.

A világháborúk történései – akár átéltük személyesen, akár nem – mindannyiunk közös tudatában ott vannak. Nagyon fontos, hogy a jövő nemzedéke számára is megmaradjanak ezek a gondolatok: leírva, megfestve, lerajzolva – azért, hogy a jövőben többé ne fordulhasson elő hasonló világ-tragédia.

A műveken a haza védelmére felesküdött, annak fegyveres szolgálatába szegődött katona eszménye mellett feltűnik az esendő ember: a fiú, férj és apa, aki hazája szolgálatával az otthon maradottakat is szolgálja. A képek nagyon sokszínűek – ott van bennük a tragédia, a családi krónika és a felfoghatatlan borzalommal szemben a groteszket segítségül hívó vágy is.

A kiállítás fotótörténeti szelete családi képeket mutat be az első világháború idejéből, egyaránt megörökítve a frontéletet és a hátország családi, polgári hétköznapjait. A képeken megjelennek a családi örökségek, személyes emlékek, a hátország mindennapjai, a családi levelezések mementói: a történelem megfogható, emberi léptéke.

A tárlat rendezői: MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóság és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.

A tárlat díjmentesen látogatható a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében.