Muresan dupla győzelemmel és bajnoki címmel hangolt a jerezi szezonzáróra

 A H-Moto Team színeiben versenyző Robert Muresan tarolt az elmúlt hétvégi, slovakiaringi gyorsasági-motoros versenyen, amely a magyar és a szlovák nyílt bajnokság mellett a román bajnokság idei záró fordulóját is jelentette. A román pilóta mindkét futamot megnyerte a 28 fős nemzetközi mezőnyben, aminek köszönhetően elhódította a Superbike kategória román bajnoki címét.

A magyar H-Moto Team tehát a két értékes IMRC-futamgyőzelem mellett román bajnoki címet is ünnepelhetett a hétvégén, amit természetesen Kelemen Krisztián csapatfőnök is örömmel konstatált. Mint tudjuk, olykor futamgyőzelem és futamgyőzelem között is van különbség, és a csapat szempontjából azért is tekinthető különösen sikeresnek ez a hétvége, mert egyértelmű fejlődést és előrelépést sikerült elérniük a BMW S1000RR beállításait illetően, ami az időeredményekben és a végeredményben is megmutatkozott.

Muresan a szombati első futamot még hatalmas csatában nyerte meg, a befutónál mindösszesen 69 ezredmásodperccel megelőzve a szlovák Vladimir Ruzát, míg vasárnap ehhez képest már a 2. helyezett versenyzőnek is több mint 15 másodpercet osztott ki a 28 fős, magyar, szlovák, cseh, lengyel és román versenyzőket felvonultató mezőnyben, úgy, hogy saját előzőnapi összidejéhez képest is 12 másodpercet javított, ami körönként mintegy egy másodperces gyorsulásnak felel meg.

Ezen a hétvégén ez a jelentős javulás a helyezésekben nem mutatkozhatott meg, hiszen az 1. helynél előrébb végezni nem lehet, a soron következő hétvégén megrendezésre kerülő jerezi FIM Superstock 1000 Kupa futamon viszont, ahol szintén Muresen üli majd meg a H-Moto Team BMW-jét, annál nagyobb jelentősége lehet majd a pontszerző helyekért vívott harcban a most eszközölt előrelépésnek.

Muresannal együtt ezért a magyar csapat és Kelemen Krisztián is abban bízik, sikerül pozitív eredménnyel zárni Jerezben ezt az évet, és Győrfi Alen monzai 12. helye után újabb pontokat szerezni a FIM Superstock 1000 Kupa rendkívül erős mezőnyében, ezúttal a román versenyző segítségével.

Robert Muresan #95 (Superbike)
„Ez egy jó hétvége volt számunkra. Noha az időjárás nem volt túl kedvező, így is sikerült javítanunk a motor beállításain a Nürburgringen használt setuphoz képest. Szombaton, az első futamon nagy csatát kellett vívnom az 1. helyért, de utána vasárnap, a még jobb beállításoknak köszönhetően sikerült körönként egy másodpercet gyorsulnom a többiekhez képest, és végül 15 másodperccel a 2. helyezett versenyző előtt értem célba. Ez nagy teljesítmény, de ha igazán őszinte akarok lenni, akkor számítottam rá, hogy nyerni fogok. Tudom, hogy sokkal több tapasztalatom van a magas szintű versenyzésről, mint a többi román versenyzőnek, ezért nagy csalódás lett volna számomra, ha nem nyerem meg ezt a bajnokságot. A H-Moto Teammel folytatott munkám eddig fantasztikusan alakul. Noha kevesebb idő állt a rendelkezésünkre az ideálisnál, így is rengeteget sikerült javítanunk a motor beállításain és az én teljesítményemen is. Nincs megállás, hiszen a FIM Superstock 1000 Kupa jerezi futamán is rajthoz állok a magyar csapat színeiben, ami két hétvégén belül a második közös versenyünk lesz. Szerda reggel indulok ki Spanyolországba, ahol szerintem sokkal jobb eredményt tudunk majd elérni, mint a Nürburgringen, mivel Jerez az egyik kedvenc pályám. A hétvégén megszerzett román bajnoki címem csak még motiváltabbá tesz, és a motoron is sokat javítottunk a kezdetekhez képest, úgyhogy nagyon várom már ezt a versenyt.”   

Kelemen Krisztián, csapatfőnök
„Ezen a hétvégén Robyval folytatódik a Pannóniaringen megkezdett, majd a Nürburgringen folytatott közös munka, amelybe az elmúlt hétvégi slovakiaringi verseny is tökéletes illeszkedett bele. Reméljük, az a folyamatos fejlődő tendencia és javuló teljesítmény, amit Roby az eddigi közös versenyeinken mutatott, Jerezben fog kicsúcsosodni, és sikerül pozitív eredménnyel zárnunk ezt az évet. Az IDM Superbike bajnoka, Markus Reiterberger is csatlakozik a mezőnyhöz, amelyet több spanyol versenyző is tovább erősít majd, ezért úgy gondolom, hogy ha ebben a felerősödött mezőnyben Robynak sikerülne pontot szereznie, azzal mindenki elégedett lehetne. A hétvégén nem titkoltan a jövőről is egyeztetünk nemcsak Robyval, de több más külföldi pilótával is, mind a Superbike EVO kategóriáját, mind a FIM Superstock 1000 Kupát illetően. Tudom, hogy sokakban felmerül a kérdés, hogy miért nem Győrfi Alen indul Jerezben a H-Moto színeiben, és miért Robert Muresan. Erre is megvan a válasz, és nem titok. Ez egy olyan döntés, amit már a magny-cours-i futam előtt meghoztunk, és amit Alen is megértett, illetve elfogadott. Az ő személyes érdekei most átmenetileg háttérbe szorultak a csapatérdekek miatt; a jövő évi büdzsénk most fontosabb volt, mint az, hogy mindenáron ő álljon rajthoz. Ebben neki az lehet a pozitívum, hogy így még hamarabb elkezdheti a felkészülést a jövő évre, amit reményeink szerint még sikeresebben tudunk majd teljesíteni együtt, és még tökéletesebb feltételeket tudunk majd biztosítani neki a jobb szereplés érdekében. A H-Moto Team annak idején azért jött létre, hogy Győrfi Alent segítse, és ez így is marad, de a jövőt szem előtt tartva mindannyiunk számára fontos, hogy külföldi pilótákat is ki tudjunk szolgálni, akik bevételi forrást, nagyobb elismertséget és több jövőbeni lehetőséget jelenthetnek csapatunk számára.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*