Működik Bécs legnagyobb hűtője

Éppen jókor, a nyári meleg beköszöntével kezdte meg működését Bécs legnagyobb hűtője, a schottenringi távhűtőmű. A Ringstraßén lévő szállodáknak, cégeknek és egyetemnek enyhülést hozó létesítmény teljesítménye 100 ezer hagyományos hűtőszekrényének felel meg.

Eröffnung Fernkältezentrale

Eröffnung Fernkältezentrale

Ezentúl klímák nélkül is kellemesen hűvös lehet a bécsi Ringstraßén található szállodákban, oktatási intézményekben és cégeknél, mivel nemrég üzembe helyezték a schottenringi távhűtőművet. Az új létesítmény egy év alatt készült el, 15 millió euróba került és segítségével évi 1.447 tonnányi szén-dioxidtól lehet megkímélni a környezetet.

A Bécs belvárosában, a föld alatt található távhűtőmű teljes teljesítménye 15 megawatt, hűtési kapacitása 100 ezer hagyományos hűtőszekrényének felel meg. A 7 Celsius-fokosra hűtött vizet 2,4 kilométernyi vezetékhálózaton juttatják el a fogyasztókhoz és három módszerrel állítják elő. A létesítény javarészt a spittelaui termikus hulladékkezelő hulladékhőjét használja abszorpciós hűtésre, de elektromos áram segítségével kompresszoros hűtésre is lehetőség van. A harmadik módszer, a free cooling során a Duna-csatorna vizét használják fel. Marc Hall a Bécsi Közművállalat (Wiener Stadtwerke) elnökségének tagja a létesítmény átadása alkalmából elmondta, hogy „a távhűtéshez összeségében 50 százalékkal kevesebb primer energiára van szükség, mint a decentralizált megoldásokhoz”.

Az osztrák főváros első távhűtőközpontja 2009-ben kezdte meg működését, amely Bécs nagy kórházának, az AKH-nak, egy főiskolának és az Ö3 közszolgálati rádiónak szolgáltat távhűtést. Azóta további hűtőműveket adtak át például a Schwarzenbergplatzon és az SMZ Ost Kórháznál; ezek összteljesítménye 57 megawatt. Az osztrák főváros célja, hogy 2020-ig 200 megawattra növelje távhűtési kapacitását például a Főpályaudvarnál vagy a belvárosban helyet kapó hűtőközpontokkal.

 

 

További sajtóinformáció:

Bauer Krisztina

Compress – Bécs Város Képviseleti Irodája

1053 Budapest, Szép u. 3.

Tel.: 266-4051 v. 266-4053

E-mail: krisztina.bauer@compresspr.hu

 

Kövessen bennünket Facebookon is: https://www.facebook.com/CompressBudapest