Működik a Raiffeisen új stratégiája

A Raiffeisen Bank továbbra is nyereséges, az idei első félévet 6 milliárd forintos nyereséggel zárta. A bank új stratégiája működik: a tavalyi évhez viszonyítva 19%-os költségmegtakarítást ért el, ezzel egyidőben a bank tovább fejleszti szolgáltatásait, többek között elérhetővé tette a CSOK igénylését is augusztus 1-től.

Fotó: Dóka Attila

A mostani és jövőbeni fő célunk a hosszú távú ügyfélkapcsolatok építése és az üzleti aktivitás, valamint a bevételek növelése. Nem tervezünk további leépítéseket, a Raiffeisen Bank tőkehelyzete jó, a tőke és likviditás mutatók kedvezőek. A stratégiánk működik – mondta Heinz Wiedner vezérigazgató budapesti sajtótájékoztatóján. A következő időszakban a digitális szolgáltatások fejlesztése, valamint a hatékonyság további növelése is folytatódik.

A pénzügyi eredményekkel kapcsolatban Wiedner aláhúzta: ez a jelentősen jobb eredmény elsősorban az alacsonyabb kockázati és működési költségeknek köszönhető. A VISA Europe eladásából a bank 1,9 milliárd Ft rendkjfüli bevételt könyvelhetett el. A nem teljesítő hitelállomány 29%-kal csökkent (86 milliárd forintra), jelentős részben a hitelportfolió megtisztításának köszönhetően – a lakossági és a vállalati szegmensben egyaránt -, míg az egyéb ügyfeleknél az ÁKK-visszafizetés játszott szerepet.

A vállalati ügyfélkör továbbra is kiemelt helyet foglal el a Raiffeisennél, a bank piacrészesedése mind a betétek, mind a hitelek terén növekedett, jelenleg 11% feletti. A bank továbbra is piacvezető szereplője marad a projekt és exportfinanszírozási területnek – tette hozzá a vezérigazgató. A KKV szegmensben a betétek és a hitelek egyaránt 21%-kal növekedtek, a Raiffeisen a T0P3 szereplő között van a kisvállalati banki piacon az új ügyfélszerzés szempontjából.

A fiókhálózat tavalyi optimalizálásának eredményei ma már láthatóak: kevesebb ügyfél hagyta el a bankot a tervezettnél. A Raiffeisen Bank újra belépett a jelzálog-hitel piacra is, a CSOK program mellett 5 évre fix kamatozású lakáshiteleket kínál elsődleges és prémium ügyfeleinek. A digitális szolgáltatásokat is folyamatosan fejlesztik, áprilisban elindult á bank új weboldala.

A gazdaság egészét nézve a bank a külső környezet további javulását várja az eurozónában és egyéb jelentős gazdasági területeken 2016-2017-ben. A GDP növekedése itthon átmenetileg lassulhat a visszafogottabb EU-támogatásokból megvalósuló fejlesztések miatt-ez a terület 2017-ben kapcsolhat újra nagyobb sebességre. A növekedés fő motorja a háztartások növekvő fogyasztása lehet. Az inflációt pedig elsősorban a béremelési nyomás, illetve az energiaárak befolyásolják. A Raiffeisen a következő negyedévekben nem számít felminősítésre a pénzügyi lazítás következményeként. A forint-euró árfolyamot stabilra jósolják – 310-315 HUF/EUR között.