Műkincsvadászat Magyarországon- és a New York Művész Páholyban

műkincsvadászok flyerKülönkiadás Esttel jelentkezik a New York Művész Páholy. 2014. március 5-én, kedden a már most nagy várakozás közepette megjelenő Műkincsvadászok című film és kötet kapcsán rendezzük meg rendhagyó programunkat a Világ Legszebb Kávéházában. Az InterCom, a Libri Kiadó és a New York Művész Páholy így Műkincsvadászat Magyarországon címmel egy titkokat kibogozó művészeti esten látja vendégül a szakma jelentős képviselőit, hogy kiderüljön: Magyarországon miképp alakult a neves műkincsek sorsa. S hogy a New York Palota kincsei milyen sorsot éltek meg és hol találhatóak? Kiderül március 5-én, a Világ Legszebb Kávéházában!

 

Szövetséges hősök, náci tolvajok és a történelem legnagyobb kincsvadászata.

„Régebben egyszerűen csak fosztogatásnak nevezték, de ma már sokkal kifinomultabb nevekkel illetik a dolgokat. Ugyanakkor én kijelentem, hogy mindent kifosztok, és mindent viszek, amit látok!“– Hermann Göring, 1942.

Az InterCom forgalmazásában a napokban kerül mozikba George Clooney új filmje, a Műkincsvadászok, s a film alapjául szolgáló eredeti könyv, melyet Robert M. Edsel írt, a Libri Kiadó gondozásában jelenik meg.

A téma: Mialatt Hitler megpróbálta átvenni a hatalmat a nyugati világ felett, a katonái módszeresen megkeresték és begyűjtötték Európa legszebb szépművészeti alkotásait. A Führer titkos raktárakba rejtette mindazt, amit a felépítendő linzi Führermuseumba szánt, illetve katalogizálta azokat a „degenerált” alkotásokat is, amelyeket el akart pusztítani. Az ellenséges vonalak mögött azonban egy maroknyi katona: brit és amerikai múzeumi szakember, restaurátor, építész, történész azért küzdött, hogy visszaszerezzék civilizációnk kincseit. A műkincsvadászok az életüket kockáztatták azért, hogy felderítsék Európa kultúrájának évezredes emlékeit, és magakadályozzák az elpusztításukat. A Műkincsvadászok a normandiai partraszállás és a Győzelem napja közötti időszak krónikája – a világ legnagyobb kincsvadászatának és hőseinek állít emléket.

A könyv szerzője, Robert M. Edsel több mint 12 éven át kutatta fáradhatatlanul a második világháborús műkincsvadászok történetét. Számos elismerésben részesült, többek között megkapta a Dallasi Holokauszt Múzeumtól „Az emberiség reménye” díjat. A New Orleans-i Nemzeti Második Világháborús Múzeum vezetőségének tagja.

A könyv alapján készült izgalmas, fordulatos film írója, rendezője, producere és főszereplője George Clooney, aki igazi sztárparádét szervezett maga köré: a filmbeli műkincsvadászokat Matt Damon, John Goodman, Bill Murray, Cate Blanchett és Jean Dujardin kelti életre.

Március 5-én, szerdán az InterCom, a Libri Kiadó és a New York Művész Páholy egy olyan bemutatót, beszélgetést szervez, ahol a film és a kötet témájából kiindulva a magyarországi műkincsvadászat, műkincs védelem, híres gyűjtemények helyzete – előkerülése, képek lappangása, felkutatása, műkincsek vadászata kerül a központba. Erre az izgalmas beszélgetésre a művészettörténeti és műkincsvédelmi szakma jelentős képviselőit kértük fel beszélgetőpartnernek. Vendégünk lesz Dr. Gereben Katalin művészettörténész, az Equilor Fine Arts ügyvezető igazgatója, Dr. Buzinkay Péter, a Forster Központ – Műtárgyfelügyeleti Iroda vezetője, Molnos Péter művészettörténész, a 20. századi magyar festészet, a magyar műgyűjtéstörténet, valamint a festményhamisítás elismert szakértője és Vukán Béla rendőr alezredes, a Nemzeti Nyomozóiroda műkincsvédelmi alosztálya részéről.

A beszélgetésen izgalmas vetítések kapcsán elemezzük a rejtélyes eseteket, a magyarországi műkincsek helyzetét, és beszélgetünk híres gyűjtemények helyzetéről is.

A New York Művész Páholy március 5-i estjére (az est kezdete 19.00 óra, a regisztráció kezdete: 18.15 perc) a belépőjegy 1800 Ft-os áron a helyszínen váltható, ez egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

Az esten a Libri Kiadó által megjelentetett kötet kedvezményesen megvásárolható.

 

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*