Mubarak-per – Halálos áldozatai és több sérültje van a tüntetéseknek

Legkevesebb két, emberi jogi források szerin három ember meghalt és tucatnyian megsérültek a Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök ellen hozott felmentő ítélet után kezdődött összecsapásokban Kairó központjában.

    Az áldozatok között volt egy tizenhárom éves fiatal is – jelentette a Hisám Mubarak emberi jogi kérdésekben illetékes kutatóközpont, amely szerint az egyik agyonlőtt tüntetőt a szemében, a nyakán, illetve a mellkasán érte találat.
    A híradások szerint a sérültek közül öten tüntetők, a többiek rendőrök. Megsérült a kairói biztonsági szolgálat igazgatója is.
    A rendőrség közel száz embert  – köztük négy egyiptomi újságírót – állított elő a Tahrir tér környéki összetűzések idején.
    Az egyiptomi sajtó szerint a rendvédelmi erők fellépését megelőzően a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom tagjai vegyültek a tüntetők közé, és a békés demonstráció erőszakossá vált.
    Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt szombaton felmentették a 2011-es forradalom alatt történt emberölésekkel kapcsolatos vádak alól. A kairói rendőrakadémia épületében tartott tárgyaláson a Mubarak-éra utolsó belügyminiszterét, Habíb el-Adlit, valamint a belbiztonsági szolgálatok hat magas rangú tisztségviselőjét is ártatlannak nyilvánították.
    A bíróságnak egyebek mellett arról kellett állást foglalnia, hogy az exelnök elrendelte-e több száz tüntető meggyilkolását a három évtizedes uralmának végéhez vezető, 2011-ben kirobbant felkelés során. Tizennyolc kormányellenes megmozdulás alatt összesen közel kilencszáz ember vesztette életét, Mubarak felelőségét mindazonáltal csak 239 demonstráló erőszakos halálával kapcsolatban vizsgálták.
    Közel 170 rendőr és biztonsági tiszt ellen indítottak eljárást a 2011-es halálesetekkel kapcsolatban. Közülük legtöbben azóta szabadlábra kerültek, vagy terhelő bizonyítékok híján, vagy azért, mert tetteik önvédelemnek bizonyultak.
    Az ítélet kihirdetése után a tüntetők összeütközésbe kerültek a rendőrökkel, akik először könnygázzal és vízágyúkkal, majd sörétes lőfegyverekkel próbálták feloszlatni a legalább ezer-, egyes források szerint háromezer fős tömeget.

Forrás:MTI