MTVA: a 2013-as Forma-1-es szezon számokban

Új kommentátor, új stáb, új műsorelemek, 19 nagydíj, közel 207 órányi közvetítés, futamonként átlag 977 ezer néző és 1, 65 millió odakapcsoló, kibővült, interaktív online tartalom –a közmédia 2013-as F1-es közvetítéssorozatának változásai és számai.

 

F1-es stáb

 

11 év elteltével 2012-ben tért vissza a Forma-1-es versenysorozat az M1 képernyőjére. A visszatérés utáni második évre a Riskó Géza vezette MTVA sportfőszerkesztőség több személyi és tartalmi változással is készült.  Az egyik leglényegesebb személyi változatozás, hogy Szujó Zoltán 11 év helyszíni riporteri munka után cserélte fel a mikrofont a kommentátori székre, és ezzel együtt ő lett az MTVA F1-es stábjának kreatív producere is. Az év elején nemcsak a kommentátor személye változott, hanem Michelisz Norbert, túraautó-világbajnok, Kiss Pál Tamás, GP3-as autóversenyző és Kiss Norbert kamionversenyző is helyet kapott a közmédia szakértői gárdájában. Szujót Bobák Róbert váltotta a „száguldó riporteri” szerepkörben, aki Szabó-Biczók Szilárddal együtt az év harmadát külföldön töltötte, és ez alatt közel 200 helyszíni interjút készített az MTVA számára.

 

Tartalmi változások és interaktivitás

 

Idén közel 30 órával bővült a Forma-1-es hétvégék közvetítési ideje, ami főleg annak volt köszönhető, hogy az időmérő edzések és futamok mellett az MTVA megvásárolta a pénteki II. szabadedzések közvetítési jogát is. Tartalmilag nemcsak a szabadedzés műsorfolyamba illesztése volt újdonság 2013-ban: futamhétvégéken a Telesport után 2 perces kedvcsináló összeállítás, a Boxutca Extra jelentkezett, az európai szezonkezdettel pedig új sorozatokkal bővült a felvezető műsor. Az F1-fizika, a Forma-1-ben sűrűn előforduló fizikai jelenségeket, az F1-fitnesz pedig a versenyzők fizikai és mentális felkészülését mutatta be.

Az online jelenlétet is erősítette a stáb, aminek egyik fő oka az volt, hogy a nézőknek és internetezőknek legyen visszacsatolási lehetőségük. Az M1 közvetítései után a hirado.hu/boxutca oldalon a Boxutca online levezető műsorban a stáb kötetlen hangvételben elemezte a látottakat, valamint itt válaszolták meg a Boxutca facebook oldalára beérkező kérdéseket is ugyanúgy, ahogy a pénteki szabadedzések alatt tették. A Boxutca Online hanganyaga a szezon utolsó harmadától, podcast formájában utólagos meghallgatásra is letölthetővé vált.

 

Nézettség, elérés

 

2013-ban 19 futamot rendeztek a versenysorozatban. A 19 nagydíjról az M1 és az M2 csatornák összesen közel 207 órányi közvetítést adtak az év folyamán (ez közel 30 órányi bővülés a tavalyihoz képest, mivel idén a szabadedzések is képernyőre kerültek).  A tizenkilenc futam átlagnézettsége 977 ezer fő, míg az időmérőké 517 ezer fő volt. Az M1-es közvetítések közül – a tavalyihoz hasonlóan – 8 futam ért el milliós nézettséget, és a júliusi Magyar Nagydíj lett a legnézettebb 1,346 millió fővel.

Az egyes futamokba átlagosan 1,65 milliónyian pillantottak bele rövidebb hosszabb időre, míg ez a mutató a Kanadai Nagydíjon volt a legmagasabb, akkor az elért nézők száma közel 2,2 millió fő volt. A 207 órányi közvetítés valamelyikével a 4 évesnél idősebb népesség több mint háromnegyede, azaz 6,95 milliónyian találkoztak. A Boxutca nézettsége 2013-ban átlagosan 201 ezer fő volt. (Forrás: Nielsen Közönségmérés)

 

A hirado.hu/boxutca weboldalt ebben a szezonban naponta átlagban csaknem 9000 egyedi látogató kereste fel és több mint 16 000 cikket töltöttek le. Az önálló webes műsorba, a Boxutca Online-ba átlagban adásonként csaknem 8500 ember nézett bele.  A facebook.com/Boxutca oldalon a legérdekesebb bejegyzések 4000-5000 Like számot is elértek. A 80 ezres oldal lassan megközelíti a Sky Sports 92.000-es eredményét, de a Boxutca rajongói jóval aktívabbak.

 

Online:

www.hirado.hu/boxutca

www.facebook.hu/boxutca

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*