MSZP: azonnal csökkenteni kell az üzemanyagok jövedéki adóját!

Fotó: MSZP/Facebook

Azonnali hatállyal csökkenteni kell az üzemanyagok jövedéki adóját – fogalmazta meg az MSZP követelését Molnár Zsolt kedden.

    Az MSZP pártigazgatója a párt Facebook-oldalán egy székesfehérvári benzinkút elől közvetített online sajtótájékoztatón azt is sürgette, hogy az állam által beszedett jövedéki adó egyharmadát kapják meg a települési önkormányzatok út-, kerékpárút- és közparkfejlesztésre.
    Emlékeztetett arra, hogy az MSZP múlt héten Stop benzinár! Stop Orbán! címmel országos akciót indított az irreálisan magas üzemanyagárak miatt.
    A szocialista Márton Roland, aki Fejér megye 1. számú választókerületében az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje arról beszélt, hiába mondja a kormány, hogy az üzemanyag drágulásának az oka a kőolaj világpiaci árának emelkedése.
    Mindenki tudja, hogy az ár nagy része adóteher, jövedéki adó és az Európában is nagyon magasnak számító 27 százalékos áfa – tette hozzá.
    Van mozgástere a kormánynak és a Fidesznek, hogy beavatkozzon és gátat vessen ennek a rendkívüli drágulásnak – hangoztatta.
    Beszélt arról is, hogy éves szinten 750 milliárd forint folyik be a jövedéki adóból a költségvetésbe. Az adó egyharmadának, 250 milliárd forintnak az átengedése érdemi mozgásteret jelentene a kifosztás alatt lévő önkormányzatoknak, hogy fejlesszék a helyi buszos közlekedést, a kerékpárutakat, illetve felújítsák a belterületi utaikat.

MTI