MSZP: az önkormányzati választás után megszorítás várható

Az MSZP szerint az idei költségvetés egy tákolmány, “egy választási tuning”, toldozgatással, foldozgatással bírja ki az önkormányzati választásig, amely után kemény megszorítások várhatók. Erről Józsa István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője beszélt hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Az ellenzéki politikus szerint egyre több elemzői vélemény támasztja alá az MSZP azon álláspontját, hogy a felzárkózás egyre csak várat magára. Az elmúlt négy év átlagosan félszázalékos gazdasági növekedése lényegében stagnálás, ez azt jelenti, hogy Magyarország leszakadt a térségbeli államoktól – fűzte hozzá.
    Szerinte a számok előrejelzik a sötét jövőt, a választások után kemény megszorítások, különadók és további visszaesés várható.
    Az ellenzéki képviselő elmondta, a Fidesz azt ígérte a választási kampányban, hogy folytatja. Hozzátette: azóta sem tud mást mondani Orbán Viktor, aki a sajtóhírek szerint ma egy mondással mindezt kiegészítette: senki ne említse a frakciójából a konszolidáció szót. Józsa István szerint ez a szó ellentmond Orbán Viktor szabadságharcos retorikájának, ha konszolidáció van, nincs szabadságharc, ha pedig az sincs, akkor lehet hogy jobb lenne az ország viszonya az EU-val.
    Bírálta a konvergenciaprogramot is, ami szerinte nem segíti az EU-hoz való felzárkózást. Mint mondta, a maastrichti kritériumokhoz való felzárkózás az elmúlt négy évben csak formálisan sikerült. Kifejtette: a 2010-es kormányváltáskor húszezer milliárd forint alatt volt az államadósság, az elmúlt hónapokban pedig 24 ezer milliárd forint felett volt.
    Az MSZP-s politikus szerint a Fidesz 2010-ben 4-6 százalékos gazdasági növekedést ígért, ehelyett fél százalék lett, most reménykedni lehet a két százalékban. Ugyanakkor véleménye szerint három százalék alatti gazdasági növekedést a társadalom nem érzékel.
    Józsa István beszélt arról is, hogy a korábbi ígéretekkel szemben nem erősödik a forint, a költségvetést 297 forintos euróárfolyamra tervezték, de azóta alig volt 300 forint alatt az árfolyam. A legutóbbi kamatvágás is – amit hazardírozásnak nevezett – 310 forintos árfolyam körül történt – jegyezte meg.
    Hozzátette: május 25-én még jelzést küldhetnek a választók a kormánynak azzal, hogy az MSZP európai parlamenti listájára szavaznak, mert elegük van a stagnáló gazdaságból, a harcos, semmire sem vezető uniós kritikából.

Forrás:MTI