MSZP-A státusztörvény elfogadása a közoktatás fekete napja

A pedagógus státusztörvény egy bosszútörvény, mely semmilyen szinten nem szolgálja az oktatás és a pedagógusok helyzetének javítását, csak a Fidesz hatalmi érdekeinek kedvez. Az MSZP hónapokon át, számos fronton harcolt a státusztörvény ellen, elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány ilyen átalakítást erőltet a pedagógus-társadalomra.

A pedagógus státusztörvény nem segíti az oktatás fejlődését, szembemegy az uniós elvárásokkal és a diákok jövőjét is ellehetetleníti. A pedagógusok hivatásrendekbe rendezésével az utolsó nagy közalkalmazotti csoportot fosztja meg jogai jelentős részétől a kormány.

A státusztörvény ellentmond az Unióval kötött egyességnek, az EFOP+ programnak is, melyben az állam vállalta, hogy nem hoz olyan intézkedéseket egyoldalúan, egyeztetés nélkül, mely csökkenti a pedagógusok autonómiáját, növeli a munkaterheket és tovább csorbítja a szakma vonzerejét. A státusztörvénnyel most mindezt megvalósítja a kormány.

A pedagógusok béremelése pedig továbbra is megoldatlan marad. Az MSZP szerint a pedagógusbéreket a központi költségvetésből kell rendezni, hiszen az oktatás egy nemzeti hatáskörbe tartozó terület, a nemzeti szuverenitására oly kényes kormány nem várhat Brüsszelre egy ilyen kérdésben.

Az MSZP elítéli a státusztörvényt, ezért nemmel szavazott. Elfogadásával a kormány csak azt éri el, hogy pedagógusok újabb tömege fogja elhagyni a pályát, a diákok helyzete pedig még tovább nehezedik. A törvény elfogadásával az oktatás válságos helyzetét tovább súlyosbítja a kormány. A mai nap a közoktatás fekete napjává vált. Köszönjük ugyanakkor mindenkinek az elmúlt hónapokban tanúsított kiállást!

Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke
Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP Választmányának elnöke