MÖSZ Közgyűlés- Eredményes évet zárt a bokszsport

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) az elmúlt szombaton, Budapesten rendezte az éves rendes beszámoló közgyűlését, melynek során a tagság elfogadta a különböző bizottságok beszámolóit, valamint új elnökségi tagot is választottak.

Az Aréna Hotelben megrendezett eseményen 79 klub képviseltette magát a közel 150 egyesületet számláló tagságból. Dr. Csötönyi Sándor elnök köszöntötte a megjelenteket, majd egy perces gyászszünettel kezdődött a közgyűlés, hiszen a mögöttünk álló esztendőben többen eltávoztak az ökölvívás nagy családjából, akiknek az emlékét a szövetség ápolni fogja.

„Felemás éven vagyunk túl, hiszen a magyar ökölvívás, már csak a gazdag tradícióinak okán is, csak az aranyérmeket jegyzi” – fogalmazott Csötönyi. „Nem sikerült a felnőtt férfi világbajnokságon érmet szereznünk, mindössze egy pontszerző hellyel gazdagodtunk, ami miatt mindenkiben jogosan van hiányérzet. De nem szabad elfelejteni, hogy junior korcsoportban, amely a felnőttek mögötti első korosztály, világ- és Európa-bajnoki aranyéremmel gazdagodtunk a tavalyi esztendőben. Ezen felül megszámlálhatatlan érmet hoztak versenyzőink a különböző kontinentális versenyekről, illetve se szeri, se száma azoknak a rangos nemzetközi tornáknak, ahonnan győzelemmel tértettünk haza. Nagyon sok sportág cserélne velünk!”

A MÖSZ elsőszámú vezetője elmondta, hogy a szövetség pénzügyileg is stabil lábakon áll, s kiszámítható a gazdálkodása. „Nincs, és soha nem is volt köztartozásunk, mióta átvettem a szövetség irányítását” – fogalmazott az elnök. „Az ökölvívás bekerült a 16 kiemelt sportágba, így egy jelentős sportágfejlesztési programot is el tudtunk indítani a kormány támogatásával. 2013-ban 72 egyesületet tudtunk támogatni valamilyen formában, és minden versenyre el tudtunk utazni, melyet a szakmai vezetés kért – és ez a későbbiekben is így lesz.”

Csötönyi elmondta, hogy a klubok direkt támogatására 2014-ben 5 millió forinttal nagyobb keretet biztosítanak, ugyanakkor nyomatékosan kérte a klubokat, hogy bár a kritika fontos, de azt egy önkritikának kell megelőznie. „Voltak klubvezetők, akik kritikát fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy tavaly nem kaptak segítséget. Később kiderült, hogy olyanok voltak a leghangosabbak, akik semmilyen pályázatot nem adtak be a támogatásért. Éppen ezért mindenkit arra kérnék, hogy figyelje a weblapunkat, ott pontos információk fognak megjelenni a lehetőségről.”

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) részéről Fábián László vett részt a közgyűlésen, aki elégedetten nyilatkozott a MÖSZ munkájáról, törekvéseiről. „Minden szövetségre nagy feladat hárul a működési költségek megteremtésekor” – jelentette a szöuli olimpiai öttusa bajnoka. „A MOB elégedett az ökölvívó szövetség munkájával, és azzal is, hogy keresik azokat a hibákat, melyek kijavításával még hatékonyabban tudnak majd működni. A kormánynak köszönhetően 2020-ig korábban nem látott összegek áramlanak a magyar sportba, melynek hatására már felálltak az akadémiák, a régió központok, így teremtve meg az ökölvívósport előrelépés lehetőségét, valamint azt, hogy minél több gyermek ragadjon meg a sportág mellett.” Fábián gratulált az ökölvívás tavalyi eredményeihez, megerősítve Csötönyi szavait, miszerint eredményes évet zárt ez a csodálatos sportág.

A közgyűlésen – ellenszavazat nélkül – elfogadásra került az elnökség, a profi tagozat és az ellenőrző testület beszámolója, továbbá megszavazásra került a „közhasznúsági jelentés”, illetve a „2014-es szakmai és pénzügyi” terv is. Ezen felül jóváhagyták a pénzügyi beszámolót (egyszerűsített mérleg). A közgyűlésen alapszabály módosításra is sor került, miután egy jogszabályváltozás miatt – a szövetség törvényes működés érdekében – erre szükség volt. Az elnökség új tagja Draskovics Szilárd (Nagykanizsa) lett.

Dr. Csötönyi Sándor zárásként megköszönte a küldöttek aktív részvételét, majd Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnöksége a közgyűlés után ülésezett.