Mostantól akár éjszaka is vissza lehet vinni a könyveket a bécsi könyvtárakba

Büchereien Wien: Buchrückgabe rund um die UhrÜzembe helyezték az osztrák főváros első könyvvisszavételi pontját, amely éjjel-nappal fogadja a kölcsönkönyveket. Ha megtelt, sms-t küld a könyvtárosoknak.

Mostantól akár éjszaka, hajnalban vagy ünnepnapon is vissza lehet vinni a kölcsönkönyvet a bécsi könyvtárakba. A nonstop könyvtáros szerepét egy automata játsza, amely az Urban-Loritz-Platzon, a Bécsi Főkönyvtárba (Hauptbücherei) vezető lift előtt várja a kuncsaftokat.

Az akadálymentesen megközelíthető automatába a Bécsi Könyvtárak (Büchereien Wien) mind a 39 kirendeltségéből származó könyvet, dvd-t, cd-t vissza lehet adni. Ehhez csupán a szkenner elé kell tartani az olvasójegyet majd a szabaddá váló nyílásba helyezni a könyvet.

Mivel a Bécsi Könyvtárak teljes állománya – mintegy ötmillió dokumentum – RFID-címkével van ellátva, a rendszer automatikusan felismeri a visszaadott könyvet, dvd-t. Amennyiben az olvasó kéri, a gép természetesen bizonylatot is ad a visszavitt médiumokról. Ha a nyílás mögött sorakozó könyvtári kocsik megtelnek, az automata sms-ben értesíti a dolgozókat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*