Mosógépdobban nevelik a csikóhalakat Bécsben

Csikohal_utod_Foto_HelmuthGoldammerTíz éve tenyésztenek sikeresen csikóhalakat a bécsi Tenger Házában – a jubileum alkalmából azt is elárulják, hogyan. A látogatók mostantól az újszülött csikóhalakat is megcsodálhatják a mosógépdobra hasonlító akváriumban.

 

A bécsi Tenger Házában (Haus des Meeres) tíz éve tenyésztik sikeresen a kihalástól fenyegetett csikóhalakat, a több száz utódból még hongkongi akváriumokba is került néhány. A tenyésztési technika eddig azonban hétpecsétes titok volt.

A tíz éves jubileum alkalmából az intézmény most lerántja a leplet a titokról, és a látogatóknak is megmutatja az akváriumot, amelyben az újszülött csikóhalak az első heteiket töltik. A mosógépdob alakú bölcsőben ugyanis folyamatosan úgy áramlik a víz, hogy a picik orra előtt mindig terített asztal legyen. A planktonokban gazdag víznek köszönhetően a kis csikóhalak így gyorsan gyarapodásnak indulnak, és néhány hónap alatt megszázszorozzák a születési súlyukat.

A speciális bölcső az egykori légvédelmi toronyban kialakított tropicarium negyedik emeletén látható, a felnőtt csikóhalak akváriumában. Így a látogatók a szüleikkel közös akváriumban kísérhetik figyelemmel a csikóhalacskák fejlődését, miközben azok mindent megkapnak, amire szükségük van.

Csikohal_akvarium_Foto_GüntherHulla