Moscow Raceway pályabejárás Michelisz Norbival

A FIA Túraautó-világbajnokság 9-10. fordulóját rendezik meg a hétvégén Oroszországban. A moszkvai versenypálya már harmadszor látja vendégül a WTCC mezőnyét, ahol természetesen rajthoz áll a MOL-csoport által immár negyedik éve támogatott Zengő Motorsport versenyzője, Michelisz Norbert is.

A 2012-ben átadott versenypálya vonalvezetése a kanyargós részek miatt kedvező lehet a Honda versenyzői számára. A 3955 méter hosszú aszfaltcsík 15 kanyarból és egy 873 méter hosszú egyenesből áll, amelynek végén jó esély lehet az előzésekre.

A mostani versenyhétvégén nem csak a Citroen Total Team versenyautóiba helyeznek el plusz súlyt (60 kg), hanem az összes Honda (+ 20 kg) és Chevrolet (+40 kg) is nehezebb lesz.

A Moscow Raceway-en mutatkozik be a LADA új versenyzője, a holland Nicky Catsburg, aki az orosz Kozlovszkijt váltotta a csapatnál, de a megbízása egyelőre csak erre a futamra szól. Az angol Rob Huff helye biztosnak tűnik, mellé szerződtették le immár a második versenyhétvégére a szintén holland Jaap van Lagent, aki a Nürburgringen debütált a Vesta volánja mögött.

Meggyógyult a svéd Rickard Rydell, aki három versenyhétvégét volt kénytelen kihagyni nyirokbetegsége miatt, így eggyel több Honda Civic áll rajthoz, bár a létszám nem teljes, mivel az olasz Proteam Hondájának a sorsa bizonytalan.

A bajnokságot továbbra is az újonc argentin José María López vezeti (177 pont) francia csapattársai előtt. Sébastien Loeb a második (127 pont), aki mögött csupán egy ponttal van lemaradva a Yvan Muller. A magyar pilóta (61 pont) a hatodik helyen várja a folytatást.

Az alábbi linken elérhető exkluzív videóban, Michelisz Norbival végigszáguldhatunk a moszkvai versenypályán, ahol korábban már sikerült dobogós helyet szereznie. A WTCC magyar versenyzőjének kommentálásával kanyarról-kanyarra, a sofőr nézőpontjából ismerhetjük meg a Moscow Raceway-tkomoly szakmai kihívást jelentő pályáját.

Michelisz Norbert: A Nürburgringen egyértelműen látszott, hogy vannak területek, ahol még mindig jelentős lemaradásban vagyunk az ellenfelekhez képest, de a szezon előtt azt mondtam, hogy ha valahol, akkor Moszkvában önerőből dobogós helyezésekért kell harcolnunk. A lassú és közepesen gyors kanyarokkal tűzdelt aszfaltcsík az előző évek tapasztalatai alapján fekszik a Civic-nek és ezt igyekszünk majd kihasználni. A célom az, hogy az időmérőn bekerüljek a legjobb 5 közé, a versenyfutamokon pedig, 2013 után ismét szeretnék legalább egyszer a dobogóra állni.

A WTCC-vel egy időben rendezik meg az angliai Silverstone versenypályán a SEAT Leon EuroCup harmadik versenyhétvégéjét, ahol Szabó Zsolt Dávid áll rajthoz a Zengő Motorsport színeiben.

A hétvége menetrendje – magyar idő szerint

Június 5. péntek

11:00 – 11:30 Teszt (WTCC)

11:35 – 12:05 Első szabadedzés (SLEC)

15:40 – 16:10 Második szabadedzés (SLEC)

Június 6, szombat:

07:30 – 08:00 Első szabadedzés (WTCC)

10:00 – 10:30 Második szabadedzés (WTCC)

10:30 – 11:00 Időmérő (SLEC)

12:30 – 13:30 Időmérő (WTCC) – Élőben közvetíti az Eurosport

13:15 – 13:55 Első futam (SLEC) – A YouTube-on közvetítik.

Június 7, vasárnap:

11:00 – 13:00 Futamok (WTCC) – 2×16 kör – Élőben közvetíti az Eurosport

16:30 – 17:10 Második futam (SLEC) – A YouTube-on közvetítik.