Mondonville Isbé című operáját is bemutatják a Müpa Régizene Fesztiválján

Mondonville első operáját, az Isbét is bemutatják a Müpában március 2. és 6. között tartandó Régizene Fesztiválon. A mű március 6-i koncertszerű bemutatója lesz az első alkalom, hogy teljes egészében színpadra kerül az 1742-es premier óta – emelte ki az MTI-nek az előadás karmestere, Vashegyi György.

    A dirigens az általa alapított és vezetett Orfeo Zenekarral és Purcell Kórussal, valamint neves külföldi énekes szólistákkal, élükön a címszerepet alakító Katherine Watsonnal mutatja be a darabot, melyben Isbé, a szépséges pásztorlány kezéért versengenek a kérők.
    “Szép, egyszerű, izgalmas történetről van szó, rendkívül sok színnel. A darab zenetörténeti szempontból is jelentős, szinte biztos vagyok benne például, hogy az egyetemes operatörténetben az első mű, amelyben üveghangok szólalnak meg. Az is rendkívüli, hogy nincsenek benne brácsák. A zene sok szempontból előremutató, számos megoldása már Gluckot vetíti előre; 1742-ben elég modern műnek számított. Másrészről természetesen sokszor Rameau-t idézi, az ő hatása alól senki sem vonhatta ki magát. Csodálatos zene, remélem, hogy nagy sikert fog aratni” – fogalmazott Vashegyi György.
    Elmondása szerint Mondonville nagyon fontos szerző, a 18. század második felének egyik legjelentősebb francia komponistája, a forradalom előtti évtizedekből mintegy 500 koncertről tudunk, ahol a műveit játszották, elsősorban Párizsban. “Ma melyik kortárs zeneszerző mondhatja el magáról, hogy 500 hangversenyen játszották a darabjait?” – tette fel a kérdést Vashegyi György. A hegedűművészként induló Mondonville-nek elsősorban motettái voltak népszerűek, később ünnepelt operaszerző is lett.    
    A karmester szerint a bemutató szép ívet alkot Jean-Philippe Rameau Hippolyte et Aricie című 1733-as, valamint Jean-Marie Leclair Scylla et Glaucus című 1746-os operájának magyarországi előadásával – előbbire koncertszerűen 2011-ben, operaszínpadon 2013-ban, utóbbira koncertszerűen szintén 2013-ban kerülhetett sor. “Az Isbé mostani előadásával elmondhatjuk, hogy elhoztuk a magyar közönségnek a francia barokk valószínűleg három legfontosabb operaszerzőjének első operáját” – hangsúlyozta Vashegyi György.
    A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben elhangzó március 6-i produkció a Versailles-i Barokk Zenei Központtal együttműködésben valósul meg. Vashegyi György elmondása szerint 2011 óta dolgoznak együtt korabeli művek feltárásán, kiadásán és előadásán.
    Megjegyezte azt is, hogy Mondonville esetében ez már a második nagyobb vállalkozásuk, hiszen novemberben lemezre vették a komponista négy nagy motettáját, részben ugyanezekkel az énekesekkel – ez áprilisban fog megjelenni a Glossa kiadásában.
    A Müpa idén második alkalommal rendezi meg a Régizene Fesztivált. Tavaly Mendelssohn és a régizene 19. századi újrafelfedezése állt a középpontban, idén a sokszínű francia barokk muzsika határozza meg az öt nap hangversenyeit.
    Az idei fellépők között vannak a Pusker Júlia hegedűművészt vendégül látó Budapesti Vonósok, a Capella Savaria, valamint az Il Pomo d’Oro nevű zenekarral barokk áriaestet adó Baráth Emőke szoprán és Valer Barna-Sabadus kontratenor; Czentnár Zsuzsanna (barokk hegedű), Radics Kornél (barokk fuvola), Jánosházi Péter (barokk cselló) és Borsányi Márton (csembaló) pedig kamarakoncertet ad.
    A francia barokk két remekművével tér vissza Budapestre Vincent Dumestre világhírű francia régizenei hangszeres együttese, a Le Poeme Harmonique, amely 2006-ban mutatkozott be a Müpa Fesztiválszínházában. Március 2-án Charpentier, illetve Lully Te Deumát adják elő a lengyel Capella Cracoviensis Kórussal.
    Március 6-án Sebestyén Márta ad koncertet Csalogány – Rossignol címmel a Müpa Fesztiválszínházában, számos zenész és a Company Canario Historikus Táncegyüttes közreműködésével.

Forrás:MTI