Mona Lisa előtt győzték le Ricsiék a volt világbajnokot

Nem mindennapi hét van Rapport Richárd mögött, ugyanis a Felix Promotion menedzseriroda sakkozója az Aljechin Emlékversenyenen járt, ahol brémai csapattársának, Laurent Fresinet-nek volt a segítője. A torna Párizsban és Szentpéterváron zajlott, a csúcspontja pedig az volt, amikor a francia nagymester Ricsi ötletével győzte le Vlagyimir Kramnyikot.

Ilyen exkluzív környezetben nem sűrűn rendeznek sakkversenyt, hiszen Párizsban a világhírű Louvre múzeum egyik különtermében ültek asztalhoz a sakkozók. „Egyszerűen gyönyörű volt” – mesélte a legfiatalabb magyar sakkmester. „Nemcsak, hogy a Louvre-ban volt a verseny, hanem körbe is járhattuk akkor, amikor a nagyközönség előtt már zárva volt. Láttam a Mona Lisát természetesen és az összes fontos dolgot.”

Nem mellesleg Ricsinek és Fresinet-nek olyan jól ment Franciaországban, hogy egy ex-világbajnokot is sikerült legyőzniük. „Szinte mindegyik partiban benne volt a kezem, de amire igazán büszke lehetek, hogy feketével, az én ötletemmel sikerült legyőzni Vlagyimir Kramnyikot. Talán mondanom sem kell, hogy ennek mennyire örülök.”

Ezután a versenyzőket magánrepülővel vitték át Szentpétervárra, ahol szintén a helyi múzeumban folytatódott a torna. „Elképesztő élmény volt, de nemcsak nekem, a többieknek sem volt részük ilyen utazásban. Egy csoda volt számomra ez az egész.”

Oroszországban már nem ment annyira jól Fresinet-nek, Ricsi szerint két nyert állást is elremizett. Úgy érezte, több volt benne kicsit a versenyben, de végül meg kellett elégednie a franciának az ötödik hellyel. Hiányérzete természetesen nincs a sakkozónak, hiszen így is élete egyik legszebb hetén van túl.

„A torna előtt volt egy hosszabb felkészülésem, szakmailag már az is nagyon sokat nyújtott. Belekóstolhattam ráadásul ebbe a varázslatos légkörbe ezen az elképesztően magas színvonalú versenyen. Nem mellesleg, azokat az elemzéseket, amiket Fresinet-nek készítettem, bőven tudom majd hasznosítani a későbbiekben.”

Ricsi most pihen picit, hogy aztán hétfőn megkezdje felkészülését a május végi, malmöi meghívásos viadalra. „Harmadik kiemelt leszek, szeretnék minimum pluszban zárni, de akár nyerni is. Nem lesz egyszerű, mert a hét partin egyik ellenfelem sem lesz gyenge.”