Molnár Piroska az SZFE-ről: Ha valóban jó változásról lenne szó, nem hiszem, hogy bárki ellenállna

Mind a két félnek engednie kell – ezt mondta a mai Rektori Konferencia és HÖOK által szervezett egyeztetés után a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke a Színház-és Filmművészeti Egyetem kapcsán kialakult helyzetről. Hozzátette: tárgyalássorozatot szeretnének, és a következő alkalommal kezdeményezni fogják, hogy a kuratórium nélkül legyen lehetősége az egyetem vezetésének és a HÖK-nek a saját álláspontját ismertetni.

Budapest-szerte egyre több ablakban jelennek meg piros fehér szalagok, amelyekről már szinte mindenki tudja, hogy a színművészetisek melletti kiállást szimbolizálja. A Gyűrűk ura Gandalfjaként is ismert 81 éves Sir Ian Murray McKellen is szolidaritását fejezte ki a hallgatók iránt.

Híradónk Molnár Piroskával készített interjút. A színművésznő korábban színpadi beszédet tanított az egyetemen, de mint mondta, nem csak ezért áll ki a diákok mellett.

Már önmagában is helytelennek tartja azt, hogyha valaki sorsáról a feje fölött intézkednek, a nélkül, hogy megkérdeznék őt magát arról, szeretné-e azokat a változásokat, vagy úgy szeretné-e, ahogy azt a fölötte állok kigondolták – magyarázta a Kossuth-díjas művész. Hozzátette: ha valóban jó, használható és új, friss szelet hozó változásról lenne szó, nem gondolná, hogy az egyetemen bárki ellenállna.

Szerdára hirdették meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Magyar Rektori Konferencia egyeztetését. Ezen az egyetem részéről a kuratórium képviseletében Rátóti Zoltán vett részt. Az esemény célja az volt, hogy a fenntartó és az intézmény között párbeszéd alakuljon ki a konfliktus feloldására. A HÖOK elnöke a sajtó képviselőivel közölte további megbeszélésekre van szükség. Továbbá szorgalmazni fogják, hogy a következő alkalmon a kuratórium nélkül legyen lehetősége az intézményi vezetésnek is elmondani az ő álláspontját – mondta Murai László, HÖOK-elnök.

Kedden az Állami Számvevőszék figyelemfelhívást tett közzé a Színház-és Filmművészeti Egyetem átadás átvételével kapcsolatban. Ebben az áll Az SZFE gazdálkodását mintegy 10 éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik.

Az ATV Start című műsorában Novák Eszter, lemondott oktatási rektorhelyettes ugyanakkor azt mondta: nincs átadás–átvétel. Az egyetem vezetésével nem történt semmi, egyelőre a fenntartói jogok kerültek át a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumhoz – magyarázta műsorunkban.

A Színművészeti Egyetem is reagált az ÁSZ közleményére. Azt írták: „Az ÁSZ egyetlen tényszerű megállapítást nem közölt az egyetemmel, amely akár egy szabálysértési eljárást megalapozott volna.

Hozzátették azt is: „Ha mindaz, amit az ÁSZ ír igaz volna, nem szívesen lennénk az EMMI és az ITM illetékesei helyében. Hiszen jogos a kérdés: hogy hagyhatták ezt az egészet az elmúlt 10 évben ők, akik a törvényes működésért felelnek.”

Erre az Állami Számvevőszék azt írta: „A legutóbbi, lezárt ellenőrzés során a jelentéstervezetet elküldték az SZFE vezetőinek, akik a megállapításokra nem tettek észrevételt. Szerintük érthetetlen az SZFE távozó vezetőinek felelősséghárítása.”

Nem hozott eredményt az egyeztetés az SZFE kapcsán

 atv.hu