Molnár Andi és Szilágyi Áron is teljesíti a távot az Európa-napi futáson

szilagyi_aronSzilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó és Molnár Andi versenytáncos együtt állnak rajthoz a Magyarország európai uniós csatlakozásának 11. évfordulóját ünneplő 11 kilométeres futóversenyen. A Budapest emblematikus helyszíneit érintő futás mellett a Margitszigeti Atlétikai Centrumban egész napos Európa-napi fesztivál várja az érdeklődőket színházi és gyermekprogramokkal, valamint Péterfy Bori & Love Band koncerttel.

 

Az Európa-napot indító 11 km-es futás a főváros legszebb részein halad át – a 11 éves évfordulót ünneplő futók uniós forrásból megújult helyszíneket érintenek majd, többek között a Várkert Bazárt, a Rudas Fürdőt, az Olimpiai Parkot és a Margit hidat. A vállalkozó kedvűek olyan hírességekkel és élsportolókkal futhatnak együtt, mint Szilágyi Áron vívó olimpikon és Molnár Andi versenytáncos.

Szilágyi Áron a pást mellett a futópályákon is kiválóan teljesít. „Nagyon szeretek futni – szeretem érezni, hogy él a testem, fáradnak az izmaim, dolgozik a tüdőm. A kötelező edzések mellett előfordul, hogy önszorgalomból nyakamba veszem a várost” – árulta el olimpiai bajnok kardvívónk, akinek az életében a mozgás mellett kiemelt fontossággal bírnak az európai értékek.Az, hogy Magyarország az európai közösséghez tartozik számomra olyan evidencia, mint hogy a nap keleten kel fel és nyugaton nyugszik. Örülök, hogy van olyan kezdeményezés, amely ezt az összetartozást hivatott ünnepelni. Budapestinek lenni pedig számomra egyfajta életérzés, amelynek szerves részét képezi például a Rudas, ahol egy-két hónapja jártunk a párommal, vagy a Pesti Vigadó, ahol legutóbb a Magyar Vívó Szövetség megalapításának 100. évfordulóját ünnepeltem” – mondta el Szilágyi Áron.

 

„Régebben Budán laktam, és minden reggel a Margit hídon bicikliztem át, az itteni lenyűgöző panoráma szerettette meg velem Budapestet, amikor vidékről felköltöztem. Öröm volt látni, hogy milyen szép lett a híd a felújítás után, csakúgy, mint a Várkert Bazár vagy a Rudas, ahova számtalan buli emléke fűz – minden eddiginél nagyobb ott most az élet, rengeteg külföldi jár oda” – mondta el Molnár Andi, aki a több mint 3000 fős tömeggel együtt teljesíti majd a 11 km-es távot.

 

Az ingyenes Európa-napi fesztiválon – a futóverseny mellett – a gyerekes családokat közös meseírás, zöld játszóház, ugrálóvár, MókaTér és Szalóki Ági koncert várja. A Margitszigeti Atlétikai Centrumban felállított információs sátrakban az érdeklődők tájékozódhatnak az Európai Unió nyújtotta lehetőségekről, jogokról, például a külföldi munkavállalással és tanulással kapcsolatban, a fejlesztés európai éve alkalmából pedig civil szervezetek mutatják be, mit tesz Európa a fejlődő országokért. Az Európa-napon fellép a Riddim Colony, a Kerekes Band és az EU Jazz Express, valamint a Grund színház és a Független színház. Az estét Péterfy Bori & Love Band zárja egy nagyszabású koncerttel.

 

 

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezi, együttműködésben a Miniszterelnökséggel, a Fővárosi Önkormányzattal, az európai kulturális intézményeket tömörítő EUNIC hálózattal, valamint az Európai Ifjúsági Hetet szervező Erasmus+ Ifjúsági Programirodával.