Modell az együttműködésre

Rendkívüli érdeklődés kísérte az elmúlt év tavaszán létrehozott Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) egy éves munkájának értékeléséről tartott konferenciát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az intézmény jogi keretei között működő projekt küldetése, hogy helyezze új alapokra az egyetemi és a vállalati kutatások összehangolását, gyorsítsa az eredmények gyakorlati alkalmazását, teremtse meg a kutatás részleges vagy teljes piaci finanszírozásának módszertanát, közelítse az egyetemi oktatást a vállalatok igényeihez, és segítse a továbbképzését e vállalatoknál dolgozó szakembereknek.

bst

A BME rektora, Józsa János szerint a FIEK hálás téma, külföldi vélemények szerint is egy ilyen projekt a legjobb lehetséges hordozórakétaként szolgálhat egy ország gazdaságában. A projekt vezetője, Kollár László azt emelte ki: a BME modell lényege, hogy a digitalizáció és a mérnöki tudományok egyik hazai kiválósági központjaként a különböző szakterületek versenyképességének növeléséhez járul hozzá az egyetem és a vállalatok kapcsolatának új szintre emelésével. Amennyiben a kutatás-fejlesztésben és az oktatásban sikerül az arányokat helyesen megválasztani, a megfelelő rendszer kialakításával el lehet érni a megfelelő társadalmi hatást.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke, Pálinkás József örömmel állapította meg, hogy a négy éves projekt első negyedében a munka a tervezett ütemben halad. Az eredményekről, a konzorciumi partnerek (Nokia, Siemens, Richter Gedeon, MVM) tevékenységéről minden igényt kielégítő részletességgel tájékozódni lehet az NKFIH honlapján. Pálinkás teljesen természetesnek tartja, hogy a hivatal figyelemmel kíséri a FIEK munkáját, és azt is, hogy bárki betekintést nyerhessen abba, mit finanszíroz a hivatal, milyen eredménnyel.

 

Horváth Gábor Miklós