MNB: ötvenmilliárd forinttal 450 milliárdra csökkent a három hónapos jegybanki betétállomány

A benyújtott 248 milliárd forint banki ajánlatból 125 milliárd forintot fogadott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a szerdai három hónapos jegybanki tenderen, ezzel 50 milliárd forinttal – 500 milliárdról 450 milliárd forintra – csökkent az állomány a 175 milliárd forintos lejáratot is figyelembe – közölte honlapján a jegybank.

     Az MNB Monetáris Tanácsa legutóbbi döntése értelmében a harmadik negyedév végére 300 milliárd forintra mérséklődik a három hónapos eszköz állománya. A tanács negyedévente határoz a korlát mértékéről, legközelebb szeptemberben dönt az év végi szintről. Szeptemberben 275 milliárd forint három hónapos betét jár le, azaz a meghatározott limit 125 milliárd friss betét elhelyezését engedi meg.  Októberben viszont csak 50 milliárd forint lesz a lejáró betétek összege.
    A monetáris tanács idén március végére 750, június végére 500 milliárd forintos korlátot szabott a három hónapos betét befogadására.  
    A monetáris tanács keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében a testület megerősítette, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátot és annak jövőbeli változtatását a monetáris eszköztár szerves részének tekinti. A jegybank továbbra is a pénzpiaci hozamokon keresztül kívánja elérni a laza monetáris kondíciók fenntartását és a gazdasági növekedés ösztönzését. A tanács arra törekszik, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyan fejtse ki a monetáris kondíciók alakulásában elvárt hatást.

Forrás:MTI