Mintegy 146 milliós fejlesztés valósult meg Gilvánfán

A társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztését, valamint úgynevezett segítőház létrehozását célzó húsz hónapos program zárult a Baranya megyei Gilvánfán – közölték a projektben résztvevő szervezetek az MTI-vel.

    Magyarország tíz legszegényebb települése között számon tartott faluban mintegy 146 millió forintból valósultak meg fejlesztések – írta közös közleményében a “Számá Da Noj – Vigyázz Reánk” Egyesület, a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont, a Türr István Képző és Kutató Intézet, és a Human Exchange Alapítvány.     Mint kiemelték, Csillag – Cserhaj néven segítőházat alakítottak ki, amely a közösségi-kulturális programok helyszínévé vált.     Az épületben olyan információs és közösségi teret hoztak létre, ahol hatósági és elektronikus ügyintézés, illetve jogsegélyszolgálat működtetése, valamint egészségügyi és gyermekvédelmi tanácsadás is megvalósulhat – olvasható az írásos összefoglalóban.     A közleményben arra is kitértek, hogy a program keretében javították a településen elérhető óvodai, családsegítő, gyermekjóléti, egészségügyi és önkormányzati szolgáltatások hatékonyságát. Megújult a sportpályája, az egyik önkormányzati tulajdonú épületben mosodát és varrodát alakítottak ki.     A projekt időtartama alatt az önkormányzati tulajdonú földeken kertészeti programot folytattak.     A települést sújtó több mint 50 százalékos munkanélküliségi ráta csökkentése érdekében a felnőttek szakmai végzettséget adó képzésen vehettek részt, az általános iskolások számára pályaválasztási orientációs foglalkozást szerveztek.
A mentorálásra szoruló gilvánfai iskolások tanulás-módszertani, illetve felzárkóztató programokon, a kisgyermekes édesanyák pedig rendszeres csoportfoglalkozásokon vettek részt.

Forrás:MTI