Mintegy 14,5 milliárd forintból újulhat meg az Eiffel-csarnok

Mintegy 14,5 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg az Eiffel-csarnok, amely a Magyar Állami Operaház műhely- és raktárháza lesz.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója (b) beszél, mellette Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az Operaházat érintő kormánydöntésről tartott sajtótájékoztatón Budapesten, az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkárságán 2015. július 27-én. A tájékoztatón elmondták, hogy  mintegy 14,5 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg az Eiffel-csarnok, amely a Magyar Állami Operaház műhely- és raktárháza lesz. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója (b) beszél, mellette Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az Operaházat érintő kormánydöntésről tartott sajtótájékoztatón Budapesten, az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkárságán 2015. július 27-én. A tájékoztatón elmondták, hogy mintegy 14,5 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg az Eiffel-csarnok, amely a Magyar Állami Operaház műhely- és raktárháza lesz. MTI Fotó: Bruzák Noémi

    Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a beruházásról tartott hétfői sajtótájékoztatón Budapesten elmondta: a kormányzat a múlt héten elfogadta azt az előterjesztést, amelynek értelmében mintegy 14,5 milliárd forint értékben megújulhat a Kőbányai úti Eiffel-csarnok 2017 nyarára.
    Kiemelte: a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház műhelyháza és próbacentruma összességében 14 milliárd 425 millió forintos állami támogatást kap a munkálatokra. Az idén 1 milliárd 841,5 millió forintot, a maradék több mint 12,5 milliárdot a 2016-ban és 2017-ben biztosítják a költségvetésből.
    Az államtitkár hangsúlyozta: a jelenleg rossz állapotú és végveszélyben lévő műemlék csarnokban 21. századi modern bázis valósulhat meg, amely a magyar operajátszás új perspektíváit szolgálhatja ki.
    Hozzáfűzte: a kormányzati támogatásban a “továbblépés költsége” is benne van és bíznak abban, hogy a több mint 300 millió forintos, az Andrássy úti épület felújításának terveit célzó költség már előremutat és 2017 nyara után a tervek szerint lehetőség nyílik ennek az épületnek a rendbetételére is.
    A MÁV egykori járműjavítójában olyan bázist építenek, amelyben helyet kapnak többek között műhelyek, operastúdió, próbaszínpadok és rekreációs tér is a díszlet- és jelmezraktárak mellett – ismertette a részleteket Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója.
    Az 1886-os építésű acélszerkezetű csarnokban az operaház színpadméretével azonos próbaszínpadot alakítanak ki, a másik próbateremhez mobil nézőtér is csatlakozik, emellett zenekari termet is létesítenek. A látogatóközpontba érkezők betekintést nyerhetnek a műhelymunkákba és a tervek szerint ezen szakmákat oktatni is fogják. Mint mondta, a legnagyobb magyarországi műemlék megóvása és átépítése történik meg a beruházással.
    A főigazgató hangsúlyozta: ilyen típusú, infrastrukturális jellegű pozitív kormánydöntés 35 éve nem születetett az operaház számára.

Forrás:MTI