Mintegy 1,4 milliárd forintból épül ki Jászdózsa szennyvízcsatorna-hálózata

Várhatóan jövő nyárra elkészül Jászdózsa szennyvízcsatorna-hálózata, a mintegy 1,4 milliárd forintos beruházás megközelítőleg ezer helyi ingatlan korszerű szennyvízkezelését teszi lehetővé – hangzott el a pénteki projektindító rendezvényen.

    Az eseményen Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Szennyvíz Program célja az uniós Víz-keretirányelv szellemében a fenntartható, élhető és egészséges környezet biztosítása.
Jelezte: a kormány elkötelezett az EU irányelveinek betartásában, a fejlesztési tárca a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban 1116 milliárd forintos keretből támogathat  fejlesztéseket. Ebből első körben 58 milliárd forintot fordít a települési vízellátáshoz, szennyvízelvezetéshez és -tisztításhoz kapcsolódó beruházásokra.     A későbbiekben a tervek szerint vízgazdálkodáshoz, valamint ár- és belvízvédelemhez kötődő programok finanszírozására indít majd támogatási konstrukciókat – tette hozzá a kormánymegbízott.
Szerencsés István polgármester (független) elmondta: a mintegy 2200 lakosú jászsági község életében kiemelkedő jelentőségű a most induló fejlesztés, és e munkák elkészülte után lehetőség nyílik a helyi belvízelvezető-rendszer kiépítésére, valamint az úthálózat rendbetételére.
Jászdózsa önkormányzata 2015. szeptember 30-ig nettó 1 milliárd 393 millió forintból, 95 százalékos uniós és állami támogatással valósítja meg a település szennyvízelvezető-hálózatának kiépítését. A fennmaradó összeget és a forgalmi adót a helyhatóság önerőből fedezi.
A projekt részeként a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. szakemberei mintegy 20 kilométernyi vezetéket fektetnek le és 7 szennyvízátemelőt létesítenek. Ezen kívül kialakítanak egy naponta 185 köbméter kapacitású szennyvíztisztító telepet is. A megtisztított szennyvizet a Tarnába vezetik, a szennyvíziszapot mezőgazdasági célokra hasznosítják.
A beruházással párhuzamosan megvalósuló ivóvízminőség-javító program nettó összköltsége közel 203 millió forint, melyhez Jászdózsa 182 millió forint támogatást kapott.