Minden magyar egység döntős 200 méteren

Az összes 200 méteren zajló A-döntőnek lesz magyar résztvevője kedden Mingachevirben, a Bakui Európa Játékok kajak-kenu versenyén. Kiválóan szerepelt egyesben Kozák Danuta, a még mindig csak 19 éves Hajdu Jonatán és Dudás Miklós, rajtuk kívül a párosok is beverekedték magukat a legjobbak közé.
kajak

Kozák Danuta ránézésre magától értetődő győzelemmel nyitotta a 200 méteres előfutamok sorát. A kétszeres olimpiai bajnoknő így 500 és 200 egyesben is ott lesz majd a keddi fináléban.

Tegnap még az is felmerült, hogy a 200 méteren világkupa győztes férfi kajakpáros visszalép a küzdelmektől, mert Tótka Sándor gyomorrontással küszködött az elmúlt napokban. Ehhez képest a magyar egység második helyen zárt a németek világsztár kettőse-, vagyis Rauhe és Liebscher mögött és egyenes ágon bejutott a döntőbe.

“Két napja fekszem, így kérdéses volt, hogy egyáltalán rajthoz tudunk-e állni a párommal, Molnár Péterrel, mára viszont kicsit javult az állapotom, bár reggel még elég gyengének éreztem magam. Felhívtam az edzőmet, Hüvös Viktort, hogy megbeszéljük, hogyan melegítsek ebben az állapotban erre a versenyre. Mondott egy másfajta bemelegítést, ami után hulla voltam, de ő előre szólt, hogy így lesz. A gyúratás után viszont azt éreztem, hogy képes vagyok jól végigcsinálni ezt a 200 métert. A rajtunk remekül sikerült, száznál együtt voltunk az oroszokkal, majd százötvennél is, és akkor már el kezdtem magamban örülni, hogy nem kell középfutamot menni, mert az már nagyon nem esett volna jól” – mondta Tótka Sándor.

Hajdu Jonatán futamgyőzelemmel jutott be a C-1 200 méter döntőjébe. Saját bevallása szerint nem volt túl erős az előfutama, de ennek ellenére hatalmas bravúr, hogy a középfutam kihagyásával kvalifikálta magát a fináléba a mindössze 19 éves klasszis.

“Jól sikerült a rajtom, egész szép előnyt gyűjtöttem össze az elején, el tudtam jönni a riválisoktól. A végén azonban egy kicsit kapkodtam, ezzel feljött rám a mezőny, de sikerült megtartani az első helyemet” – értékelt Hajdu.

Női K-2 200 méteren Kárász Anna és Vad Ninetta a 3. helyen futott be előfutamában, amely szintén döntőt ért, míg Dudás Miklós K-1 200 méteren a második helyen zárt a brit Ed McKeever mögött, s ezzel középfutamra kényszerült.

“Nem a saját hajómban megyek, mert a múlt heti válogató miatt nem volt lehetőség rá, hogy kihozzuk. Szokni kell még ezt a kajakot, de ahhoz képest egész jó verseny volt ez. Döntő szintű előfutamban szerepeltem, kemény ellenfeleim voltak, és Edward gyorsabb volt nálam. Majd a középfutamban javítok” – mondta Dudás Miklós.

És így is lett. Dudás Miklós a legjobb középfutamban elért idővel simán bejutott a holnapi döntőbe. Edzője szerint a magyar sprinter teljesítmény akár dobogós helyezést is érhet.

“Miki nagyon nehéz előfutamba került, öt klasszisversenyzővel találkozott, nem voltam elégedetlen, hogy második lett a szám olimpiai bajnoka mögött – mondta Pál Zoltán. – A középfutamban aztán még jobbat tudott jönni, erős idővel került a döntőbe, akár érmet is szerezhet holnap. Ha pedig ezen a versenyen jól szerepelünk, akkor az augusztusi világbajnokságon is a legjobbak között lehetünk.”

A Bakui Európa Játékok kajak-kenu versenye holnap reggel, magyar idő szerint 8 óra 6 perckor kezdődik a női kajak egyesek 500 méteres számával.