Minden magyar egység a döntőben

Először az C-2 1000 méteren rajthoz álló férfi kenu páros jutott a fináléba. Vasbányai Henrik és Mike Róbert nagyon meggyőzően versenyezve nyerte meg az előfutamát délelőtt. Életük legjobb idejét futották, annak ellenére, hogy győzelmüket senki sem veszélyeztette. Sikerükkel az előfutamból közvetlenül a döntőbe jutottak. A többi ma rajthoz álló magyar egység is ott lesz a szombaton a legjobbak között.

„Mi az aranyérmért jöttünk – erősítette meg az előfutam után Vasbányai Henrik. Eddig a rajtunk nem volt az igazi, úgy néz ki, hogy abban sokat tudtunk fejlődni. Nagyon örülök neki, hogy ilyen jó pályát mentünk.”

3.29.951. Ez a Vasbányai, Mike páros új rekordja 1000 méteren. Mögöttük a második helyen befutó lengyel duó majdnem 5 másodperccel gyengébb időt ment. A fantasztikus időeredménnyel a páros trénere, Oláh Tamás is elégedett:

„A nagy rivális orosz páros úgy ment 3.33-at, hogy meccselniük kellett a franciákkal a győzelemért.”

A többi magyar páros is jól szerepelt ma. A legnehezebb dolga talán az olimpia címvédő Dombi-Kökény duónak volt K-2 1000 méteren. Ők az előfutamukat megnyerték, a középdöntőben pedig harmadik helyet szereztek.

„Mint kötelező programra, úgy tekintettünk a középfutamra, nem törtük kezünket-lábunkat, annyi volt a cél, hogy továbbjussunk – mondta a célban Dombi Rudolf. Mozgott alattunk a hajó, rossz volt a víz, de a férfi kajak mezőny egy világbajnokságon nem arról szól, hogy könnyedén megyünk nagyon jól. Holnap pihenünk, szombaton pedig harapni fogunk a döntőben, a szél mozgását elnézve még jól is jöhet, hogy valamelyik szélső pályára fogunk így kerülni.”

kovacs_janics_vb_2013_320Női K-2 500 méteren sem okozott gondot a döntőbe kerülés a magyaroknak. Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa győzött az előfutamban és jó pályát ment délután a legerősebb középdöntőben is, ahol második helyet szereztek a lengyelek mögött.

A kenupároshoz hasonlóan futamgyőztesként jutott egyből a döntőbe a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina összetételű 1000 méteres páros is, amely egyértelmű esélyese a szombati finálénak.

„Jó bemutatkozás nekünk ez az 1000 páros, nagyon élveztem” – tartott villámértékelést a futam után Szabó Gabriella.

Jól szerepeltek a magyarok egyesben is. Egyedül Medveczky Erikának lett volna arra lehetősége, hogy közvetlenül a döntőbe kerüljön K-1 1000 méteren, de a kora reggeli előfutamban második helyet szerzett lengyel ellenfele mögött, így délután ismét vízre kellett szállnia. A középdöntőben viszont rákapcsolt, simán győzött és szemre is nagyon meggyőzően kajakozott.

„Reggel az előfutamban elment a lengyel lány, én meg nem akartam szenvedni – mondja Medveczky Erika. Délután a középfutamban viszont nagyon jól futott alattam a hajó, jól esett kajakozni. Nekem ez az egy számom van, szóval nem is baj, hogy kicsit belejöttem a versenyzésbe.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*