Minden idők legnagyobb premierjével ünnepelte Hollywood az új Star Wars-filmet

Ötezernél is több meghívott vendég, Spielbergtől Lucason át Abramsig Hollywood színe-java ünnepelte hétfőn este a Star Wars: Az ébredő Erő nagyszabású premierjét a Hollywood Boulevard három mozijában és a sugárúton felállított hatalmas sátorban.

    A premier házigazdája a Disney és a Lucasfilm volt. A Dolby Színházban, a TCL Kínai Színházban és az El Capitan Színházban megrendezett vetítésen és az azt követő partin a filmet rendező J. J. Abrams oldalán felvonult a produkció szereposztása: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Adam Driver, Lupita Nyong’o, Domhall Gleeson.
    Az űreposz visszatérő, régi sztárjai közül pedig Harrison Ford, Mark Hamill, valamint Carrie Fisher is végigvonult a vörös szőnyegen.
    A díszelőadás előtt a Walt Disney Company elnöke, Bob Iger lépett a Dolby Színház színpadára, hogy köszöntse a közönséget. Elsőként a vendégek között helyet foglaló George Lucasnak, a Star Wars-univerzum atyjának mondott köszönetet, aki barátja, Steven Spielberg mellett ült az Oscar-ceremóniákból ismerős teremben.
    “Mindez nem jöhetett volna létre George Lucas zsenialitása nélkül” – jelentette ki az elnök, s a közönség felállva, tapsviharral üdvözölte Lucast. Iger később elmesélte, hogy az első Star Wars-film rá is óriási hatással volt.
    A Lucasfilm elnöke, Kathleen Kennedy Lucas régi barátjaként beszélt az esemény jelentőségéről, és arra is kitért, hogy a Star Wars-sagához számtalan véletlen találkozás köthető.
    Felemlegette, hogy mostohaapja húzta ki a roncsok közül a kamaszként karambolozó Lucast, de pár évvel később már ő is együtt dolgozhatott a rendezővel és legjobb barátjával, Spielberggel. Az is újabb véletlen, hogy amikor Spielberg elveszett Super 8-as filmjei előkerültek, és ő (Kennedy) két fiúra bízta a helyreállításukat, az egyik éppen a fiatal J. J. Abrams volt.
    A közönség elé lépő Abrams Lucasnak és mentorának, Spielbergnek is köszönetet mondott támogatásáért – számolt be róla a The Hollywood Reporter.
    A film levetítése után a rendező elárulta, hogy nagy kő esett le a szívéről: “Nagyon megkönnyebbültem most, hogy a filmet bemutattuk a közönségnek” – árulta el, hozzátéve, hogy tartott a fogadtatástól.
    Bár a film bemutatója szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlott megelőzendő minden kalózfelvételt, és arra is felkérték a megjelenteket, hogy ne áruljanak el részleteket a produkcióról, a közösségi oldalakon számos elragadtatott bejegyzés tűnt fel a vetítést követően.
    “Mesés, fantasztikus és tökéletes. A szereposztás csillagos ötös” – írta egy vendég. “Nincsenek rá szavak, hogy leírjam, milyen csodálatos volt Az ébredő Erő” – üzente egy másik.
    Több mint 38 évvel az első Star Wars-film premierje után Lucas a vörös szőnyegen hétfőn este arról beszélt, hogy még mindig lenyűgözi, milyen óriásira nőtt a Star Wars-széria. A rendező szerint a Star Wars a “családokról” szól. “Arról, hogy mit hagy maga mögött egy generáció, amivel a következőnek meg kell birkóznia” – fűzte hozzá.
    Lucas nem szólt Abrams rendezéséről, de Kennedy elárulta, hogy amikor egy korábbi vetítésen megnézte a produkciót, “tényleg tetszett neki”.
    A premieren, majd a Hollywood Boulevard-on megrendezett partin számos híresség tűnt fel, köztük volt Sofia Vergara, Spike Lee, Jon Favreau, Matthew McConaughey a családja körében, Josh Gad, Zach Braff, Jason Bateman, Jaime King, Jeffrey Katzenberg, Michael Bay és Brian Glazer. Joseph Gordon-Levitt Yodának öltözött az estére, amelyen az űrsagából ismerős rohamosztagosok meneteltek és droidok is végiggördültek a vörös szőnyegen.
    Az első Star Wars-epizód 1977-ben mutatkozott be a filmvásznon, és óriási változásokat idézett elő Hollywoodban: a filmipar máshogy tekintett aztán a kasszasikerekre, a jegybevételekre és a technikai effektusokra.
    Amikor Igert arról kérdezték a premieren, hogy Az ébredő Erőnek vajon lesz-e ekkora hatása az ágazatra, a Disney-főnök úgy fogalmazott: “Nem hiszem, hogy végleg megváltoztatja Hollywoodot, ez merész állítás lenne. Azt hiszem, a Disney-t fogja megváltoztatni mindörökre.”
http://www.hollywoodreporter.com/news/star-wars-force-awakens-cast-848478
http://www.hollywoodreporter.com/news/star-wars-force-awakens-george-848564
http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/star-wars-force-awakens-party-848517

Forrás:MTI