Minden elsős kisdiák könyvet kap Mikulásra

Izgalmas ajándékkal kedveskedik Budapest Főváros Önkormányzata idén Mikulásra Budapest kisiskolásainak. Minden első osztályos diáknak és az őket tanító pedagógusoknak egy, a főváros működését bemutató mesekönyvet ajándékoz.

2017_12_05_048

Ha egy város jövőjéről esik szó, akkor talán legtöbben utakra, intézményekre, munkahelyekre gondolunk, nem helytelenül, de tegyük hozzá, hogy egy város jövője a benne felnővő gyermekekben rejlik igazán. Azokban, akik itt születnek, vagy itt cseperednek fel, azokban, akik szülőhelyükként és otthonukként tekintenek a városukra.  A Fővárosi Önkormányzat ezért is tesz komoly erőfeszítéseket annak érdekében, hogy Budapest kiérdemelje a gyermekbarát címet. Mint ahogy azt Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, olyanná kell tenni a várost, a tereket, épületeket és szolgáltatásokat, hogy a gyerekek mindenhol megtalálják a helyüket, és ne szigetelődjenek el a társadalomtól, a közösség többi részétől.

Ezt a fajta, generációkon átívelő gyermekbarát célt hívatott szolgálni a Sürgő-Forgó Budapest című mesekönyv is, ami a játékos tanulás módszertanával segít a gyermekeknek megérteni Budapest működését, képzeletbeli színes játszótérré varázsolva a fővárost a könyv lapjain. Merthogy igen, egy város is működik. Valószínűleg, még a legtájékozottabb szülőt is zavarba tudja hozni gyermeke azzal a kérdéssel: hogyan működik egy város?

2017_12_05_059

A könyv szereplői Bence, Laura és a kedves Bumeráng cica jóvoltából most számos játékos feladatban, izgalmas felfedező ösvényeken kaphat választ a több mint 15.000 kisdiák, olyan kérdésekre, mint honnan érkezik a tiszta víz a csapba, ki kapcsolja fel az utcán a lámpákat, hova megy a kukásautó, vagy mennyi munka kell ahhoz, hogy az autóbuszok pontosan közlekedjenek. A rengeteg érdekes foglalkoztató feladat segítségével pedig végül ellenőrizhetik, mit tudtak meg Budapest nem látható életéről és a megszerzett ismeretek által talán még otthonosabban érezhetik magukat lakóhelyükön.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes bízva a mesekönyv sikerében, személyesen adta át egykori iskolája, a Budavári Általános Iskola elsőseinek a Magnólia Kiadó gondozásában megjelent, Fekete Annamária által írt és Zubály Sándor rajzaival illusztrált mesekönyvet, remélve, hogy a tanórákon, a közös feladatokon is sikerrel tudják hasznosítani a pedagógusok a könyvet.

Számok – a könyvet megkapta: 15.026 budapesti elsős diák, 326 budapesti általános iskola, 1304 pedagógus és 80 könyvtár.