Minden, ami színház Angyalföldön

Nemcsák Károly Fotó: Juhász Melinda

Nemcsák Károly
Fotó: Juhász Melinda

Évadnyitó sajtótájékoztatón ismertette Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója az angyalföldi teátrumra váró feladatokat. A bemutatni kívánt színdarabokon kívül természetesen minden szóba került, ami érinti a színház nézőit és a társulat tagjait.

Fotó: Juhász Melinda

 

A főbejárat és a színház Déryné köz felőli kijáratának felújítási munkálataiból láthatóan már csak az utolsó simítások vannak hátra, így elmondható, hogy a Fővárosi Önkormányzattól kapott pénzből és önerős beruházásokból három év alatt minden terv megvalósult. Nemcsák, ha újra megbízzák a színház igazgatói teendőinek ellátásával, folytatni akarja az épület külső-belső megújítását.

Talán nem sértő senki számára, hogy a tájékoztató legnagyobb szenzációjának a nyáron motorkerékpárjával súlyos balesetet szenvedő Rékasi Károly részvételét tartjuk, aki kedvesével boldogan poénkodott a kamerák előtt.

Poénkodott Balázs Fecó is, aki két nagy slágerével nyitotta és zárta az évadnyitót: az utolsó hang leütésére mindig a direktor urat kérte meg hangszerén, aki ennek örömmel eleget is tett.

Szeptember 12-én, hagyományosan, Utcabállal indul az évad Angyalföldön, délután a gyerekek láthatnak részleteket a Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj című mesedarabból, később a felnőtt nézők az Angyalföldi balladából.

Fotó: Juhász Melinda

Derekasan kiveszi a részét a társulat a Színházak éjszakájából is. Szeptember 19-én a közönség fotókiállításon nézheti végig a felújítási munkálatokat, aztán kulisszajáráson élőben ellenőrizheti az elvégzett munkák minőségét. A gyerekeket Csizmás Kandúr várja, a felnőtteket beszélgetések, koncertek, fejtörő. Fél öttől az Újnyugat Irodalmi Kör tagjai olvasnak fel írásaikból, Dóka Attila pedig versmegzenésítéseiből ad elő néhányat. Este mutatják be a Helyet az ifjúságnak című zenés vígjátékot, amelyet közönségtalálkozó követ. A darab rendezője Verebes István, szereplői között Fehér Annával és Újréti Lászlóval.

Októberben lesz látható először Telihay Péter rendezésében és Nemcsák Károly címszereplésével az Othelló, Márkó Eszter rendezésében a Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj, valamint Szitás Barbara rendezésében a Bűntény a Kecskeszigeten, amelyben balesete után először lép színpadra Rékasi Károly.

Folytatódik a kiállítások sora, lesz két állandó tárlat, az egyik a 110 éve született Ráday Imre tiszteletére, a másik pedig Sztankay István emlékére. Az időszakos kiállítások alkotói Szabó-Sipos Barnabás, Szabó Győző, Verebes István és Agárdy Gábor.

Folytatódik a nagy sikert aratott irodalmi est-sorozat, a Nyugat íróit, költőit bemutató, és az Újnyugat Irodalmi Kör tagjainak a legfrissebb alkotásaiból szemezgető Legendák nyomában a színház színészei és Dóka Attila zeneszerző-előadóművész közreműködésével, a Nyugat Plusz irodalmi folyóirat szerkesztője, Szabó Zoltán Attila rendezésében.

Horváth Gábor Miklós