Milyen ruha hoz szilveszterkor szerencsét? A világ legizgalmasabb újévi szokásai

Számos országban úgy gondolják, hogy a szilveszteri viseletünkkel befolyásolhatjuk az eljövendő évet. Vannak népek, akik a ruha mintáját tartják fontosnak, míg mások a színek szimbolikáját használják. Furcsábbnál furcsább hagyományok a nagyvilágból.

Mutasd a fehérneműdet, megmondom, mire vágysz!

Mit rejt a szekrényed szilveszter éjszakára? Szép csillogó ruhát, esetleg egy csinos fekete minit vagy egy feszülős farmert? Na és milyen színű lesz a fehérneműd? Ha Dél-Amerikában élnénk, ez nem lenne egy zavarba ejtő kérdés. Sao Pauolo-ban az emberek (a férfiak is!) színes fehérneműt vesznek fel szilveszterkor aszerint, hogy mire vágynak. A piros színnel például a szerelmet, a sárgával a pénzt vonzzák be. Sőt, a fehérnemű-mítosz nem áll meg Brazília határánál! Ecuadorban például azt tartják, hogy sárga színű fehérneműt viselve semmi sem állhat a jövő évi meggazdagodásunk útjába.

Ünneplés Ázsia közepén

Laoszban a betakarítás végével kezdődik az újévi ünnep. Ilyenkor tradicionális színes ruhába öltöznek a felnőttek és gyerekek egyaránt. A viselet a szivárvány bármely színében pompázhat, a lényeg csupán annyi, hogy harsány legyen és jókedvet tükrözzön. A gyerekek ezt az öltözéket viselik a tradicionális újévi labdajátékukon is, amikor egy üres mezőn két külön sorba felállnak a lányok és a fiúk, majd labdákat dobálnak egymásnak oda-vissza. A hagyomány szerint ez a játék lehetőséget ad arra, hogy megtalálják az igaz szerelmet.

A fehér kötelező

Rio De Janeiro-ban a szilveszter színe a fehér. A szilveszteri kavalkádban az ünneplő tömeg egy óriási fehér karnevállá változik, ahol a kiegészítők kapják a hírvivő szerepét. A fehér nyaklánccal például azt üzenjük, hogy békére vágyunk, a zöld az egészség jelképe, a sárga a vagyoné, a lila a kreativitásé, míg a piros a vágyat és szenvedélyt szimbolizálja. Az pedig csak rajtunk áll, hogy ezeket a színeket milyen kiegészítő formájában szeretjük viselni.

Öltözz pöttyösbe!

A Fülöp-szigeteken úgy tartják, hogy a jólét érdekében az év utolsó napján mindennek kör, vagyis pénzérme alakúnak kell lennie. A szilveszter így a pöttyös ruhák és dekoráció, illetve a gömb alakú ételek napja.  Mindez nem egyedi, a gömbhöz a spanyolok is ragaszkodnak; amikor éjfélt üt óra, minden gongütésnél egy szőlőt kell megenni az újévi szerencse érdekében.

Boszorkányüldözés itthon

A régi magyarhagyományok szerint szilveszter délután egyetlen ruha sem lóghatott a szárítókötélen. Azt tartották, hogy akinek a ruhaneműje a kötélen marad, annak a boszorkányok rontása miatt rövidesen baja esik. Több faluban maskarába öltöztek, hogy elüldözzék a rossz szellemeket.

 Idén akár az álarcok, a dél-amerikai fehérneműbe rejtett jövőkép, vagy a csillogó alkalmi ruha mellett tesszük le a voksunkat, nem árt betérni a Premier Outletbe. A divat outlet központban ugyanis már elkezdődött a hagyománnyá vált év végi „leárazások leárazása”, amelynek köszönhetően az idei év legkülönlegesebb darabjai között válogathatunk kedvünkre.

 További információ: premieroutlet.hu

                                   https://www.facebook.com/PremierOutletsCenter