Milotai mézes grillázstorta

A milotai mézes grillázstorta nyerte el idén a Magyarország Tortája címet, a ribizlihabos-almás réteges lett Magyarország cukormentes tortája, a Szent István-napi kenyér verseny győztese pedig a tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett – jelentették be szerdán az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezői.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, Horváth Vanda, a Petőfi Rádió főszerkesztője, Havasi Balázs zongoraművész, zeneszerző, a tűzijáték kísérőzenéjének szerzője, Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke és Katona Éva, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kommunikációs vezetője (b-j) az augusztus 20-i ünnepi rendezvényekről tartott sajtótájékoztatón a Parlamentben 2013. augusztus 7-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, Horváth Vanda, a Petőfi Rádió főszerkesztője, Havasi Balázs zongoraművész, zeneszerző, a tűzijáték kísérőzenéjének szerzője, Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke és Katona Éva, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kommunikációs vezetője (b-j) az augusztus 20-i ünnepi rendezvényekről tartott sajtótájékoztatón a Parlamentben 2013. augusztus 7-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

    Az országtorta idei meghatározott alapanyaga a dió volt. Bacskó Szilárd és a budapesti Major cukrászda nyertes tortájában a kétféle krém – mézes és pralinés – között vékony, roppanós betét található. Minden egyes torta 30 dekagramm diót tartalmaz majd – hangsúlyozta Pataki László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.
    Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: a tönkölybúzás-joghurtos kenyér kovászos eljárással készül és csak természetes anyagokat tartalmaz. A nyertes kenyér előállítója Rábai Gábor, a Pékmester Bt. monori üzemének tulajdonosa és fia, ifjabb Rábai Gábor. A rendezvényen eladott termékekből összegyűlt bevétel egy részét a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnak ajánlják fel – tette hozzá.
    A Nándori László által készített ribizlihabos-almás réteges torta egy-egy szeletében mintegy 130 kalória van, a desszert nem tartalmaz finomított cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert sem – közölte Katona Éva, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kommunikációs vezetője.
    Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy idén Budapesten négy kilövési pontról – három uszályról és a Lánchídról – indítják a rakétákat az augusztus 20-i nemzeti ünnep zárásaként. A fővárosi és balatoni tűzijáték kísérőzenéjét Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző komponálta – tette hozzá.
    A tűzijáték zenéjének előadásában közreműködik mások mellett a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar, az Akadémiai Kórustársaság tagjai, Szokolay Dongó Balázs, Szirtes Edina Mókus, Andrejszki Judit és a Magyar Zeneakadémia népzene szakának hallgatói. A Tűzijáték-szvit többször visszatérő főtémája az Ó, Szent István dicsértessél kezdetű moldvai csángó népdal, a tételek között helyet kap a Tavaszi szél és az Elmegyek, elmegyek népdalok rendhagyó megzenésítése is. Munkácsy Mihály festőművészről a zenemű fináléjában az Aranyecset című tétel emlékezik meg – ismertette a részleteket Havasi Balázs.
    Az este 9 órakor kezdődő tűzijátékhoz komponált zenét a Petőfi Rádió felvételről sugározza. Horváth Vanda, a Petőfi Rádió főszerkesztője elmondta: a csatorna háromnapos műsorfolyammal készül az Együtt az ország szlogen bűvöletében, hogy az ország minden területén élő ember érezze augusztus 20. ünnepi hangulatát.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*