Michael van der Aa Budapesten

Egy izgalmas beszélgetés és egy fantasztikus koncert várja a holland kortárs művészet szerelmeseit a DACS – Hollandia, Királyság programsorozat keretében. Michel van der Aa, a világhírű kortárs zeneszerző, színpadi és filmrendező is vendége lesz a kulturális programfolyamnak. Október 28-án egy beszélgetés, 29-én pedig egy koncert keretében találkozhatunk a neves művésszel a Budapest Music Centerben.

A kortárs zene bemutatásában új fejezetet nyit az idén 10 éves évfordulóját ünneplő Eötvös Péter Alapítvány. Ezúttal magyarországi repertoárokban alig előforduló zeneszerzőket hívnak s lépnek ki a hagyományos portré- koncertek keretei közül. Október 28-án Michel van der Aa lesz vendégük.

A legnagyobbaknak járó Grawemeyer Awardot is magáénak tudó holland művész a kortárs zene igazi multidiszciplináris figurája, aki a zeneszerzést filmes és színpadi rendezéssel, illetve forgatókönyv-írással kombinálja. A holland zeneszerző film és színházi rendezőként is sikeres munkákat jegyez.

Ez alkalommal ’Sunken Garden’ című multimédiás operáját elemzi és videó részleteket mutat be a műből. A mű érdekessége az emberi hang és az elektronikus zene használatának egyedülálló technikával történő feldolgozása.

Október 29-én pedig egy koncert keretében ismerkedhetünk meg a művésszel. A repertoár a holland kortárs zeneszerzők három generációját mutatja be: az idén a 75. születésnapját ünneplő, világszerte elismert Louis Andriessent, a 1965-ös születésű, de a 90-es évektől fogva Hollandiában élő brit Richard Ayrest, aki posztgraduális zeneszerzői tanulmányait a Hágai Királyi Konzervatóriumban Louis Andriessennél végezte, valamint az 1970-ben született Michel van der Aa-t.

Michel van der Aa (1970) Hollandiában született. Mielőtt zeneszerzést hallgatott volna (Diderik Wagenaar, Gilius van Bergeijk és Louis Andriessen vezetésével), hangmérnöknek tanult a hágai Királyi Zeneakadémián, majd filmrendezői (New York Film Academy) és színházi rendezői (Lincoln Center) tanulmányokat is folytatott. Egyedülálló alkotásaiban előszeretettel kombinálja a zenét, a szöveget és a képet. Olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Sol Gabetta, Barbara Hendricksen, Janine Jansen vagy Klaus-Maria Brandauer, illetve a musicFabrik, az Ensemble Modern, az ASKO/Schönberg Ensemble vagy a BBC Szimfonikus Zenekara. A klasszikus hangszerek és az elektronikus zene, a videó és az élőjáték mind jelen vannak műveiben. Multimédiás munkáival sok elismerést szerzett, az első hollandként a Nemzetközi Gaudeamus Díj kitüntetettje, majd Up-Close című művéért 2013-ben elnyerte a legnagyobbaknak járó Grawemeyer Awardot.