Mi lett a galaxis legjobb pasijaival?

A közelgő új Star Wars filmnek köszönhetően az egész világ újra a csillagok közötti háború bűvöletében él. Még mielőtt azonban belevetnénk magunkat az új rész eseményeibe, nem árt egy kicsit felfrissíteni az eddigi tudásunkat. Összeállításunkban utána jártunk, hogy vajon mi lett a galaxis legjobb pasijaival.

A – történetileg – első részben, a Baljós árnyakban feltűnik a cuki, szőke kisfiú, Anakin, akiből a saga végére főgonosz lesz. Azonban mielőtt bebújna a fújtató, fekete maszk mögé, a nagyon helyes Hayden Christensenné változik a második és harmadik részekben, aki kiskutya tekintetével még egy bolygó királynőjét is leveszi a lábáról. Christensen a Star Wars után nem igazán kapott nagyobb szerepeket. De érdemes megnézni a Hipervándort, ahol megmutatja, hogy komoly és férfias is tud lenni, nem csak kisfiúsan heves.

Nem szabad megfeledkeznünk Obi-Wan Kenobiról sem, aki szintén felbukkan már a történet elején, és szerencsére az első három részben fiatal marad és üde – hála Ewan McGregor kitűnő génjeinek. Az ő játékát a második és harmadik részben is élvezhetjük, ahol már szintén a hosszú haj, a körszakáll és persze a rá jellemző világító kék szemek foglalják le azt, akit nem annyira köt le az űrbeli politika. McGregor a jedi mester után rengeteg filmben szerepelt és szerepel, elég csak A szigetre, vagy a Lazacfogás Jemenben című mozira gondolni.

A „régi trilógia”, vagyis a történet szerinti IV-VI. rész két szépfiúját sem hagyhatjuk szó nélkül. Luke Skywalker – vagyis megformálója, Mark Hamill – a IV. részben éppen olyan ölelgetni való kölyökkutya, mint filmbeli apja néhány résszel azelőtt. Annyi a különbség, hogy Hamill tejfölszőke, kék szemű és olyan a kisugárzása, mint egy Abercrombie modellnek. Kevesen tudják, hogy a IV. rész forgatása után Hamill autóbalesetet szenvedett és a plasztikai sebészeknek rengeteg energiájába került helyrehozni az arcát. Azonban meg kell mondanunk, hogy – ha ez lehetséges – még karakteresebb lett, mint előtte volt. Mark a Star Wars óta leginkább rajzfilmes szinkronszínészként aktív, évtizedek óta ő adja például a Batman rajzfilmekben Joker hangját.

A végére hagytuk a nagyágyút. A pajkos és szemtelen csempészt, akibe a történet végére minden nő beleszeret – Han Solot. Harrison Ford számára ez a filmsorozat jelentette az áttörést, innentől megtalálták a jobbnál jobb szerepek. Huncut mosolyát számtalan akciófilmben láttuk viszont, de karrierjének másik nagy mérföldköve kétségtelenül az Indiana Jones trilógia. Hiszen ki tudná elfelejteni, ahogy kigombolt inge alatt megcsillanó bronzos testtel, borostásan fut, ugrik és ostorával hadakozik. Igaz, mára már inkább nagypapás, de 70 éves kor felett ez megbocsátható. És az olyan filmek, mint a Star Wars örökre megőrzik nekünk, mint a filmtörténet egyik legjobb pasiját.

Ha a fenti összeállítás még nem lett volna elég az emlékek felfrissítésére, akkor érdemes november 1-jén bekapcsolni a televíziót, mert az AXN rendhagyó Star Wars maratonján mind a hat film megtekinthető lesz. Egy biztos, nem árt újra képbe kerülnünk, hiszen az új rész, a Star Wars – Az ébredő Erő decemberi bemutatóján a régi szereplőkkel is újra találkozhatunk!