Metrófelújítás – Falus Ferenc kifogásolja a finanszírozási terveket

Falus Ferenc főpolgármester-jelölt szerint a 3-as metró felújításáról a fővárosi közgyűlés hétfőn olyan döntést készül hozni, amely “eladósítja a jövőnket, és nem biztosítja a tömegközlekedés mielőbbi biztonságát”.

    A közleményben – amelyet az Együtt-PM sajtóosztálya szombaton juttatott el az MTI-hez – Falus Ferenc azt írja: “az Orbán-kormány azzal, hogy a 3-as metró felújításának költségeit a fővárosra hárítja, nyilvánvalóan azt választotta, hogy inkább a budapestiek életét kockáztatja, minthogy lemondjon a várbeli luxusberuházásairól és a további pazarló stadionépítésekről”.
    Az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös főpolgármester-jelöltje szerint “Orbán Viktor kormányának már megint fontosabb a látszat és a szemfényvesztés, mint az emberek hétköznapi, húsbavágó problémái”.
    A fővárosi önkormányzat honlapján fellelhető napirend szerint az augusztus 25-i közgyűlés megtárgyalja a 3-as metróvonal infrastruktúrájának és járműparkjának megújítására vonatkozó  javaslatot. Az előterjesztéshez kapcsolódó határozati javaslatokban finanszírozási kérdések is szerepelnek.
    Tarlós István főpolgármester pénteken a Kossuth rádióban  a 3-as metró felújításával kapcsolatban elmondta, a szerelvényeket és a metróvonal infrastruktúráját – az alagutat, a pályát, a biztonsági berendezéseket és az állomásokat – kell felújítani. Az infrastruktúra felújítása körülbelül 100 milliárd forintba kerül. Ebben az esetben a kormány még mérlegeli, hogy az “uniós támogatás keretei közé beférhessen” – közölte Tarlós István.
    A kormány döntött arról, hogy engedélyezi a hitelfelvételt a szerelvények felújítására, és azt állami garanciával segíti. A szerelvények felújítása 60-65 milliárd forintba kerül, a feladat elvégzésére nyílt közbeszerzési eljárást írnak ki. Összesen 220 metrókocsit kell felújítani – mondta.
    A Magyar Közlöny augusztus 19-i számában jelent meg az a kormányhatározat, amelyben az áll, hogy a kormány megvizsgálta a 3-as metróvonal felújításával kapcsolatos fővárosi javaslatokat, és úgy döntött, a szerelvények felújítására vonatkozó tervet támogatja. A kormány mérlegelte az infrastruktúra felújításához szükséges pénzügyi források biztosításának lehetőségeit, és támogatja a felújítás hitelből történő finanszírozását, a hitelfelvétel részleteiről történő egyeztetésekre a fejlesztési minisztert jelöli ki – olvasható a határozatban.

Forrás:MTI