Mesterséges környezetben keltek ki szalakóta fiókák a mályi Madármentő Állomáson

Ritka esemény történt a Mályi természetvédelmi Egyesület Madármentő Állomásán ma reggel.

A tojások Szalakóta fiókák Az első percek A kikelés pillanata

A tojások Szalakóta fiókák Az első percek A kikelés pillanata

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi mentőhelyére pár nappal ezelőtt négy szalakóta tojást vittek be az Igazgatóság természetvédelmi őrei. Egy odú ellenőrzése során ugyanis azt tapasztalták, hogy a fiókák szülei elpusztultak. Azonnal keltetőbe tették a Madármentő Állomás munkatársai a tojásokat, amik sorra kezdtek el kikelni. Mivel a szalakóta már az első tojáson is kotlik, így a tojások nem egyszerre kelnek, hanem eltolódással – az éjszaka folyamán azonban az utolsó szalakóta tojásból is előbújt egy teljesen egészséges fióka.

Mind a négy fióka egészséges, rengeteget esznek. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gondoskodik arról, hogy szalakóta odúkban kerüljenek adoptálásra. A felmérés során sikerült megfelelő odúkat találni, így hamarosan kikerülhetnek a kiválasztott odúkba.

Az európai szalakóta Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500.000Ft. Nagyon izgultak mind a Madármentő Állomás, mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, hogy sikerüljön a tojásokat megfelelően kikelteni, mert nem sok tojás kelt eddig keltetőben Magyarországon. Jelenleg a fiókák még folyamatos ellátásra szorulnak, de szépen cseperednek.