Mesterházy- Orbán Viktor otthon hagyta a bátrabb, a konfliktusvállaló énjét

  Mesterházy Attila Fotó: Juhász Melinda

Mesterházy Attila
Fotó: Juhász Melinda

Az MSZP szerint eredménytelen volt Orbán Viktor magyar és David Cameron brit miniszterelnök csütörtöki budapesti megbeszélése. Az ellenzéki párt bátrabb fellépést várt volna el a magyar miniszterelnöktől a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalók érdekében.

    Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista tagja sajtótájékoztatón úgy értékelt, hogy a brit kormányfő kampánykörútja keretében járt Magyarországon, az útját a Nagy-Britannián belüli események vezérelték és ehhez a magyar miniszterelnök csak asszisztált.
    Hozzátette: Orbán Viktor otthon hagyta a bátrabb, a konfliktusvállaló énjét.
    A szocialista politikus azt mondta, a két miniszterelnök az Angliában dolgozó magyarok helyzetét tekintve elbeszélt egymás mellett, David Cameron továbbra is migránsként tekint a magyar munkavállalókra.
    Kifejtette: a brit politikus nem tesz különbséget az uniós állampolgárok, a bevándorlók, a menekültek között.
    Mesterházy Attila azt mondta, az 50-60 ezer külföldi magyar munkavállaló ügyében keményebb kiállást vártak Orbán Viktortól.
    Hangsúlyozta, ezeknek a magyar munkavállalóknak semmilyen baja nem származhat a brit belpolitikai történésekből. Úgy folytatta: nem lehet elfogadni, hogy őket másodrangú állampolgárrá akarják minősíteni és hogy korlátozzák a munkaerő szabad áramlását az EU-ban.
    Tudomásul kell vennie a briteknek is, hogy nemcsak a tőke, hanem a munkaerő is szabadon áramolhat az EU-ban – közölte.
    Mesterházy Attila azzal egyetértett, hogy reformra szorul az Európai Unió, mert egy erős, versenyképes, valamint hatékony unióra van szükség. Úgy látta ugyanakkor, hogy miközben a két miniszterelnök szavakban erősebb Európát akar, cselekedeteikkel egy sokkal gyengébb EU-t hoznak létre.

Forrás:MTI