Mesterházy Attila a NATO főtitkárával tárgyalt

Mesterházy Attila, a NATO Parlamenti Közgyűlésének elnöke Jens Stoltenberg NATO főtitkárral és Várhelyi Olivér bővítési biztossal tárgyalt a héten Brüsszelben. Az elnök találkozott még Nancy Pelosival, az amerikai kongresszus képviselőházának elnökével, aki Mesterházy meghívására részt vett a NATO-parlament három bizottságának együttes ülésén, ahol tájékoztatta a mintegy 120 képviselőt a biztonságpolitikával, a NATO-val kapcsolatos álláspontjáról.

Mesterházy Attila a NATO főtitkárával folytatott tárgyalásán többek között elmondta, milyen prioritások mentén kívánja irányítani a Parlamenti Közgyűlés ezévi munkáját. Kérte a főtitkár támogatását abban, hogy az úgynevezett reflexiós folyamatban, amely a szövetség politikai dimenziójának a megerősítését szolgálja, a Parlamenti Közgyűlés is intézményesen vehessen részt.
A személyes találkozó után az elnök és a főtitkár közösen elnökölték az Észak Atlanti Tanács és a Parlamenti Közgyűlés vezető tisztviselőinek együttes ülését, ahol a legfontosabb biztonságpolitikai kérdéseket tekintették át.
Mesterházy évadnyitó előadásában beszámolt az általa meghatározott elnöki programjáról, mely megalapozza közgyűlés éves munkáját.
Nancy Pelosi az Egyesült Államok képviselőházának elnökasszonya népes kétpárti delegáció élén érkezett Brüsszelbe a Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciáról. Előadásában újra határozottan megismételte korábbi állásfoglalását, mely szerint az amerikai politikai élet szereplői pártállástól függetlenül egyhangúan elkötelezettek a NATO, mint katonai-politikai szövetség mellett. Egyben hangsúlyozta, hogy a szövetség nem csak védelmi szövetség, hanem hasonló értékeket osztó demokráciák szövetsége is. Emellett kiemelt hangsúlyt kapott előadásában a Huawei kínai óriáscég európai szerepvállalásával kapcsolatos amerikai biztonsági aggály.
A képviselők megvitatták többek között a NATO-EU együttműködés, a kiberbiztonság kérdését, illetve a közel-keleti térség helyzetét. A háromnapos ülésen a belga külügyi és védelmi miniszter is részt vett.
Tekintettel arra, hogy Mesterházy Attila egyik fontos elnöki prioritása a nyugat-balkáni országok euro-atlanti integrációjának segítése, találkozót kezdeményezett Várhelyi Olivér EU bővítési biztossal is. A két vezető politikus megbeszélésén áttekintették a bővítés jelenlegi helyzetét, a formálódó új bővítési mechanizmust, illetve a balkáni országok helyzetét. Mesterházy Attila a találkozón elmondta, hogy biztonságpolitikai szempontból is kiemelten fontos a térség támogatása, valamint, hogy teljesíteni tudják a NATO-hoz vagy az EU-hoz való csatlakozás feltételeit, mert ez nagyban segíti a térség és egész Európa stabilitását, békéjét és fejlődését.
MSZP