Merkel: Porosenko és Putyin béketervének minden pontját meg kell valósítani

Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök béketervét minden pontjában meg kell valósítani – jelentette ki Angela Merkel német szövetségi kancellár hétfőn Pozsonyban.

    Robert Fico szlovák kormányfővel folytatott tárgyalása után, közös sajtótájékoztatójukon a német kormányfő elmondta: mindketten annak a nézetüknek adtak hangot, hogy az ukrajnai helyzetet csak tárgyalások útján lehet rendezni. Ezzel összefüggésben rámutatott: valós megoldáshoz csak az orosz és az ukrán vezetés közötti megegyezés vezethet.
“Arról van szó, hogy Porosenko ukrán és Putyin orosz elnökök béketervét minden pontjában meg kell valósítani” – szögezte le Angela Merkel. Ennek a folyamatnak az időbeli kilátásairól ugyanakkor azt mondta: “A tűzszünet sajnos még messze van.”
Merkel jó irányba tett lépésnek nevezte a Moszkva és Kijev által a hét végén nyélbe ütött előzetes gázmegállapodást, hozzátette ugyanakkor, hogy annak bizonyos részleteit még ki kell dolgozni.
A felek október 21-én Brüsszelben ismét tárgyalnak a gázárról.
Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen megoldást lát Ukrajna – a Gazprom által 5 és fél milliárd dollárban megállapított – gáztartozásának rendezésére, Merkel azt mondta: erre a kérdésre közösen keresik a megoldást, s az is megoldás lehetne, ha a tartozás kiegyenlítésére sikerülne egy áthidaló hitelt találni.
Ugyanerre a kérdésre reagálva Robert Fico azt mondta: néha az az érzése, Ukrajna mindenkitől azt várja, hogy segítsen megoldani a helyzetét, csak éppen saját magától nem.
Merkel és Fico hétfői találkozóján az Ukrajnával és az ottani helyzettel összefüggő energiabiztonsági kérdések mellett más témák is terítéke kerültek. Ilyen téma volt a közelgő brüsszeli klímakonferencia, valamint az Európai Unió munkahelyteremtéssel kapcsolatos célkitűzései. Ez utóbbiról Merkel úgy vélekedett, hogy “nagyon ambiciózus céljaik vannak”.
A szlovák kormányfő a találkozó témáit ismertetve hangsúlyozta: mind a német kancellár, mind pedig ő nagyon aggasztónak minősítették a gazdasági fejlődés jelenleg tapasztalható lelassulását, s ezzel összefüggésben Németország és Szlovákia közös prioritásának nevezte a gazdasági fejlődés ösztönzését és a munkanélküliség csökkentését.
Angela Merkel szlovákiai látogatása záróeseményeként díszdoktori címet vett át a pozsonyi Komensky egyetemen.
Forrás:MTI