Merkel gratulált Macronnak

Twitter-üzenetben gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Angela Merkel német kancellár.

    “Az Ön győzelme az erős és egyesült Európa, a francia-német barátság győzelme” – hangsúlyozta a német kancellár üzenetében, amelyet szóvivője. Steffen Seibert ismertetett Twitter-oldalán német és francia nyelven.
    A francia elnökválasztás második fordulója előtti kampányban Angela Merkel mindvégig Emmanuel Macront támogatta Marine Le Pennel szemben.
    Sigmar Gabriel külügyminiszter, alkancellár megkönnyebbülésnek nevezte Emmanuel Macron győzelmét. A szociáldemokrata (SPD) politikus az ARD országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: Németországnak és Európának segítenie kell Franciaországnak, hogy Macron elnöksége sikeres legyen, különben az a veszély fenyeget, hogy a következő elnökválasztást Marine Le Pen nyeri meg.
    A segítség azt jelenti, hogy szakítani kell a “pénzügyi ortodoxiával”, államháztartási, költségvetési mozgásteret kell biztosítani a tervezett reformok végrehajtásához – mondta Gabriel.
    Az Angela Merkel vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség által képviselt szigorú – a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését a középpontba helyező – irányvonalra utalva aláhúzta, hogy Németországnak nem szabad úgy viselkednie Franciaországgal, mint egy tanárnak a diákjával.
    Németország eddig rendre elutasította az államháztartási rugalmasság erősítésére vonatkozó francia kéréseket és fegyelemre intett, a többi között ellenezte azt a felvetést, hogy ne számítson bele a hiányba a külföldi békefenntartó küldetések költsége. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, helyette német-francia beruházásokra van szükség, és arra is, hogy Berlin támogassa Emmanuel Macron kezdeményezését a közös euróövezeti költségvetés megteremtéséről – fejtette ki Sigmar Gabriel.

Forrás:MTI