Mennyit költünk havonta az egészségünkre?

egeszsegugyi_kiadasok_213 milliárd forint – országos szinten, havonta ennyit költenek a gyógyszert vásárló aktív korú magyarok különféle pirulákra. A fogorvosnál 7,6 milliárdot hagyunk, szemüvegekre és kontaktlencsékre 4,9 milliárdot fizetünk ki, gyógyászati segédeszközökre pedig 2,1 milliárd forint megy el – derül ki a GKI és a PRÉMIUM Egészségpénztár kutatásából. Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Átlagot számolva, rögtön tisztul a kép: a 18 év 60 év közötti magyarok átlagosan havi 4500 forintot fordítanak medicinákra, persze csak azok, akik egyáltalán költenek gyógyszerre. A fogorvoshoz járók a kezelés alatt, havi 29 400 forintot költenek, szemüvegre és kontaktlencsére pedig havi 24 500 forintot adunk ki. Az olyan, „egyéb” kategóriába sorolt gyógyászati segédeszközökre, mint például a vérnyomás- vagy vércukormérő, átlagosan 16 000 forintot adnak ki azok, akik pénzt fordítanak ilyesmire.

Nem egyformán áldozunk ugyanis egészségünkre. A PRÉMIUM Egészségpénztár gyógyszert vásárló tagjai például átlagosan havi 7200 forintot költöttek tavaly orvosságokra, ami 60%-kal magasabb az országos átlagnál. Emellett az egészségpénztári tagok jóval nagyobb arányban vesznek igénybe egészségügyi szolgáltatásokat is, mint egészségpénztári tagsággal nem rendelkező honfitársaik. Utóbbiak az elmúlt évben átlagosan 4 alkalommal voltak orvosnál, ezen belül is sokkal gyakrabban választották a magánorvost, mint a kórházi ügyeletet. Az egészségpénztári tagok fogorvosra, szemüvegre és kontaktlencsére is több pénzt fordítottak a magyar átlagnál.

Az egészségpénztári tagok többet áldozhatnak orvosra és egészségmegőrző kezelésekre is. Az egészségpénztárral ugyanis csökkenthetők az egészségügyi kiadások, hiszen az egyéni befizetések után 20% visszaigényelhető az adóból – ez akár 150 000 forintot is jelenthet. Ez a plusz keretösszeg már magyarázattal szolgálhat a statisztikai különbségekre.

„A számok jól mutatják, hogy az egészségpénztári tagok sokkal többet foglalkoznak egészségük megőrzésével, mint azok, akik egyetlen pénztárral sem állnak kapcsolatban” – mondja Dr. Váradi Péter, a PRÉMIUM Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke. „Látszólag többet költenek különféle egészségügyi szolgáltatásokra, a valóság azonban az, hogy – ugyan valóban jobban figyelnek az egészségükre -, sokszor nemcsak a saját, hanem az egész család egészségügyi kiadásait egészségpénztári keretből fedezik. Így az egész család fogászati kezelése, gyógyszervásárlásai, sőt akár a gyerekek pelenkája, tápszere után is élnek a 20%-os adókedvezménnyel.”