MELEG FÉRFIAK: TÁJÉKOZOTTAK, DE ÓVATLANOK

A „meleg” férfiak általában tájékozottabbak a szexuális úton szerzett betegségekről, mint a heteroszexuális fiatalok, mégis kisebb a veszélyérzetük – ezt állapította meg egy főként szakorvosokból álló team. A dr. Tisza Tímea igazgató-főorvos vezette csapat rendszeresen látogatja a fiatalok körében népszerű rendezvényeket, és felhívja a résztvevők figyelmét a szexuális élet egészségügyi veszélyeire, felelős szexre buzdítva őket. Nyáron a nagy zenei fesztiválokat látogatták, a legutóbb azonban egy, főként melegek számára rendezett Valentin-napi „bulin” jártak.

A rendezvényen végzett kutatás szerint a homoszexuális férfiak 41 százaléka hallott már a szexuális úton terjedő betegségekről (szaknyelven: STD – Sexually Transmitted Diseases), míg a nyári felmérések szerint a heteroszexuálisaknak csupán kb. 35 százaléka. Ugyanakkor a megkérdezett meleg férfiak mintegy 40 százaléka egyáltalán nem, vagy csak alkalmilag használ óvszert.

A közvélemény általában összekapcsolja a homoszexualitást az AIDS-szel. Ezzel szemben tény, hogy a Magyarországon évente regisztrált HIV-fertőzötteknek csaknem a fele nő vagy heteroszexuális férfi. Ugyanakkor a mostani felmérésből az derült ki, hogy a válaszolók majdnem 12 százaléka átesett már valamilyen „hagyományos” nemi betegségen: gonorrheán vagy szifiliszen. (Ez az országos átlag többszöröse.) A felmérésből az is kiderült – szintén a közhiedelemmel ellentétben –, hogy a meleg férfiak nem csapodárabbak, mint az országos átlag: kb. a felüknek az utóbbi három hónapban csupán egy szexuális partnere volt – vagy egy sem.

A felvilágosító team sok beszélgetést is folytatott a Valentin-napi rendezvény résztvevőivel. Ebből aggasztó részletek derültek ki. Többen panaszolták például, hogy ha valamilyen problémával nemi gyógyászhoz mennek, s kiderül a másságuk, az orvos kifejezetten lekezelően, sértően bánik velük.

„Számunkra a helyszíni kitelepülés, a felvilágosító anyagok és óvszerek osztogatása, valamint a kísérő beszélgetések a társadalmi felelősségvállalásunk részét jelentik” – mondta dr. Tisza Tímea. – „Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok jó része nem ismeri a rájuk váró veszélyeket, és nem is készül fel a kivédésükre. A szexuális úton terjedő betegségek témája sokak számára ma is tabunak számít. A célunk az, hogy – szexuális beállítódástól függetlenül – mind többen járjanak rendszeresen STD szűrésekre, és ne csak akkor forduljanak nemi gyógyászhoz, ha már sürgetőek a panaszaik”.