MEGÚJULT A HUNGEXPO

Befejeződött az elmúlt évtizedek legjelentősebb beruházása a Hungexpo-n. Ennek eredményeképpen teljesen megújult a több mint 70 ezer négyzetméteres fedett és a 36 hektáros szabad terület. Megépült az ország legmodernebb kongresszusi központja, ezzel a Hungexpo nagyot lépett előre Európa TOP rendezvényhelyszíneinek listáján.

(b-j) Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára
Fotó: Juhász Melinda

A most elkészült 55 milliárd forintba kerülő beruházás tervezője a Finta Stúdió, kivitelezője a KÉSZ Zrt., a projekt kormányzati felelőse: dr. Fürjes Balázs államtitkár volt. A fejlesztést a terület tulajdonosa, az Expo Park Kft. koordinálta. Az Expo Park Kft. 100%-os állami tulajdonú gazdasági társaság, a tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolja. Az elkészült beruházások és fejlesztések üzemeltetője továbbra is a Hungexpo Zrt., amely szervezi és rendezi a kiállításokat, konferenciákat, és működteti az infrastruktúrát.

A több évig tartó tervezés és csaknem kétéves építkezés során két új, egy 7250 és egy 5700 m2 alapterületű pavilon, valamint egy ikonikus új fogadócsarnok épült, illetve további 3 összesen több mint 32000 m2 alapterületű pavilon felújításával végeztek. Ezekkel párhuzamosan 2 pavilon kisebb felújításon esett át. A létesítmény körül 3300 belső és 840 külső parkolót alakítottak ki. Megújult a terület teljes közmű infrastruktúrája, a beruházás színvonalas tereprendezéssel és zöldterület növekedéssel is járt.

A fejlesztés kulcs eleme, hogy létrejött egy korszerű audiovizuális technikával felszerelt, 26 szekcióteremmel rendelkező, 2.000 fős plenáris ülésre is alkalmas kongresszusi központ. A plenáris ülésterem a jelenlegi legmodernebb, süllyeszthető Gala seats ülés-rendszerrel van felszerelve, amely lehetővé teszi, hogy a helyszín az igényeknek megfelelően rövid idő alatt átalakítható legyen.

A most megvalósult beruházás több évtizedes hiányt pótol. Budapest már eddig is kiemelt célpontja volt a konferenciaturizmusnak, de megfelelő helyszín híján eddig csak korlátozottan tudott részesülni a minőségi turizmus egyik legfontosabb és nem utolsó sorban legjövedelmezőbb ágából, az üzleti turizmusból. A korszerű kongresszusi központtal és a teljes terület szükségszerű revitalizációjával a főváros lehetőséget kap gyakorlatilag bármilyen méretű nemzetközi kongresszus, konferencia befogadására, így elfoglalhatja a régóta megillető helyét a nemzetközi porondon.

A megújult rendezvényhelyszín adott otthont szeptember elején a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak; szeptember 25. és október 14. között itt rendezik az Egy a természettel című rendezvényt, majd pedig a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót. A Hungexpo a koronavírus járvány után idén novemberben először rendez saját kiállításokat az immár kész, megújult Kongresszusi és Kiállítási Központban: az Otthon Design Ősz és az Automotive Hungary kiállításokat.

MIT HOZ AZ ORSZÁGNAK, VÁROSNAK?

A Hungexpo és környéke Budapest mértani közepe, könnyen megközelíthető a reptértől és a belvárosi szállodáktól, ezért is szeretik a nemzetközi kongresszusok, konferenciák, sportesemények szerevezői. A budapesti kapacitásbővülésnek köszönhetően a befogadható magas résztvevőszámú konferenciák száma nőni fog a jövőben.

A turizmus a világ fontos gazdasági hajtómotorja, amelynek két alapvető ága különböztethető meg: a szabadidős és a hivatásturizmus. A hivatásturizmus a turisztikai szegmensek közül a legnagyobb hozzáadott értékkel rendelkező, magas színvonalú szolgáltatásokat kereső és igénylő utazókat fedi, akiknek körében a legmagasabbak az egy főre eső költések. A szakstatisztikák adataiból leszűrhető, hogy az üzleti utazók jelentősen – csaknem 50-70%-kal – többet költenek magyarországi tartózkodásuk során, mint a szabadidős motivációval érkező vendégek. Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint míg egy szabadidős turista költése 16.300 HUF/nap, addig egy üzleti turista 35.300 HUF/nap költést generált magyarországi tartózkodása alatt 2019-ben. Példaként említve a 2019-ben Budapesten megrendezett ITU Telecom World több mint 4000 résztvevőt vonzott a világ 135 országából, összesen közel 430 millió Ft turisztikai bevételt generálva.

A Nemzetközi Konferenciák és Kongresszusok Szövetsége (ICCA) kimutatása alapján a konferenciák száma dinamikusan növekszik, 10 év alatt számuk a harmadával nőtt.

A szövetségi konferenciák számos előnyt biztosítanak a fogadó desztináció számára, jellemzően hosszú távon jól tervezhetőek az események, ugyanis a jelentős konferenciákat több, akár 5 évre előre foglalják a szervezők. De nemcsak kiváló gazdasági lehetőséget jelentenek a desztináció számára, hanem olyan hozzáadott értéket is nyújtanak, amely a fogadó ország tudományos ágazatának hosszú távú prosperálását biztosítják, presztízs értékkel bírnak, hozzájárulnak ahhoz, hogy az adott ország, térség, város, mint gazdasági és innovációs „hub” jelenhessen meg a globális térben. A konferenciák a gazdasági hasznon túl hozzájárulnak a szezonalitás csökkentéséhez, a Magyar Kongresszusi Iroda kimutatása szerint 2019-ben a legtöbb konferenciát áprilisban, májusban, szeptemberben, októberben és novemberben tartották, melyek nem számítanak fő szezonnak a szabadidős turizmus esetében, továbbá a konferenciaturisták gyakran pár nap szabadidős céllal is meghosszabbítják tartózkodásukat vagy visszatérnek családjukkal a későbbiekben, ezáltal további közvetett pozitív hatást jelentenek a fogadóország számára.

Mindezen előnyöket látva egyre több ország/város ismeri fel az ágazatban rejlő üzleti potenciált, ezért a nemzeti és helyi kormányzati szereplők, kongresszusi irodák és piaci szereplők tudatos stratégia mentén működnek együtt azért, hogy minél több konferencia rendezésének jogát szerezzék meg.

Egy város hivatásturisztikai mérőszáma leginkább a Nemzetközi Konferenciák és Kongresszusok Szövetsége, az ICCA rangsorban nyilvánul meg. Az ICCA gyűjti adatbázisában a szövetségi eseményeket és az események száma szerint rangsorolja az országokat és a városokat is.

Budapest ICCA rangsorai

   • 2019: 26. helyezett (első három: Párizs, Lisszabon, Berlin)
   • 2018: 20. helyezett (első három: Párizs, Bécs, Madrid)
   • 2017: 12. helyezett (első három: Barcelona, Párizs, Bécs)

Budapestet jellemzően a regionális versenytársaival szokás összehasonlítani. A szövetségi kongresszusok rotálódása során sokszor először az esemény régióját jelölik meg (Nyugat-Európa, Dél-Európa, stb.), így ezzel a két várossal gyakran kerülünk versenyhelyzetbe

  • Bécs rangsorai:
   • 2019: 6. helyezett
   • 2018: 2. helyezett
   • 2017: 2. helyezett
  • Prága rangsorai:
   • 2019: 9. helyezett
   • 2018: 9. helyezett
   • 2017: 8. helyezett

Budapest eddig a kapacitások hiányában az ICCA adatbázisa szerint jócskán elmaradt Bécs és Prága mögött (ICCA diagram 2014-19 között) az éves szinten megrendezésre kerülő szövetségi események számát illetően. A Hungexpo bővítésével Budapest jobb ICCA besorolást szerezhet magának, mivel több és nagyobb rendezvényeket lesz képes vendégül látni. Elsődleges cél, hogy Budapest bekerüljön a TOP 10-es listába.

A fejlesztés nem csak a Hungexpónak, hanem a teljes turisztikai szakmának előrelépés jelent, hiszen a nagyobb szövetségi rendezvények további, különböző méretű konferenciákat vonzanak a fővárosba, amelyek szállodákban és további helyszíneken is megvalósulhatnak

A COVID HATÁSAI A KIÁLLÍTÁSI IPARÁGRA

2020-ban az egy évvel korábbi számoknak mindössze a 15%-át tudták hozni a megtartott rendezvények;

Bécs, Prága és Budapest viszonylatban látható, hogy 2020-ban a legtöbb rendezvényt elhalasztották vagy teljesen virtuális megoldásokra álltak át

A várakozások szerint a COVID járvány után lényegesen több hibrid rendezvényt fognak tartani, ameddig a légiközlekedés helyre nem áll, illetve lecseng a járvány minden főbb küldő országban

A fejlesztés kapcsán a legtöbb rendezvény helyszín, így a Hungexpo is felkészült a hibrid megoldásokra és fejlesztette az infrastruktúráját, hogy a jövőben magas színvonalon kiszolgálhassa ezeket a rendezvényeket.

HUNGEXPO BUDAPEST KONGRESSZUSI ÉS KIÁLLÍTÁSI KÖZPONT

 

A Hungexpo Magyarország legrégebbi rendezvényszervező cége, a 2005-os privatizációt követően a jól ismer saját szervezésű kiállításai mellett megerősítette rendezvényhelyszín üzletágát. Az új tulajdonos, a francia GL events cégcsoport nemcsak a terület korszerűsítését vállalta, hanem megnyitotta az utat olyan hatalmas nemzetközi konferenciák és kiállítások előtt, mint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kongresszusa, az ENSZ mellett működő Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) éves közgyűlése. Megfelelő számú szekcióteremmel rendelkező kongresszusi központ hiányában nehézséget jelentett a nagy nemzetközi rendezvények megpályázása, ennek ellenére az évek folyamán sikerült számos több ezer fős rendezvényt vendégül látni, pl.: a KIA 2700 fős európai találkozóját 2016-ban, az Európai Vese Társaság és Európai Dialízis és Transzplantációs Társaság 2019. évi kongresszusát 9000 fővel, ITU Telecom World 2019-es távközlési konferenciáját 4000 fővel.

 

A következő évekre több nagy nemzetközi esemény pályázatán dolgozik a Hungexpo, ezek közül várhatóan 2022-ben Budapest ad otthont az Európai Pszichiátriai Társaság éves kongresszusának (EPA) 2-3000 résztvevővel, 2023-ban pedig az Európai Neurológiai Akadémia éves kongresszusa (EAN) 2023, 6-8000 fővel.

A BERUHÁZÁS SZÁMOKBAN

 

Érdekességek

Világvároshoz méltó rendezvényközpont születése során két új, egy 9500 és egy 7500 m2 alapterületű pavilon épül a beruházás folyamán, illetve további 3 összesen több mint
32000 m2 alapterületű pavilon nagyobb mértékű felújításra kerül, ezekkel párhuzamosan 2 pavilon pedig kisebb felújításon esik át.

Budapest így Európa öt legfontosabb konferenciadesztinációja közé kerül.

3300 db belső és 840 db külső parkoló áll a látogatók rendelkezésére.

Az új épületek nyomot hagynak Budapest építészeti örökségében.

A Telekom az összes kiállítási és konferencia területen 5G GSM hálózatot hoz létre. Illetve egyedülálló tömegmonitoring rendszert épített ki a belső terekben, illetve a passzázson.

A Hungexpo beruházás kapcsán épül meg az egész telephelyet ellátó középfeszültségű elektromos hálózat kapcsolóberendezése az F1 épület pince szintjén. Ez az ország egyik legnagyobb nem energiatermelő/elosztó/ipari felhasználású kapcsolóberendezése.

 

A pavilon felújítása

A Hungexpo legnagyobb pavilonja.

Felújítás kezdete: 2020. március 2.

A pavilon átadása 2021. augusztus 25.-e.

Bekerülési költsége kb. 3,67 Mrd Ft.

Műszaki adatok:

 • alapterület bruttó: 21.311 m2
 • alapterület nettó (kiállítási tér): 19.480 m2
 • magasság bruttó: 9 m
 • magasság nettó: 6,9 m
 • hasznos lég m3: 134.412 m3
 • belső oszlopok(pillérek) db-száma: 70 db, oszlopközök 6 m

A megújult pavilont közel 4800 m2 új homlokzati szendvicspanel került fel.

A tetőszigetelés: 2,2 ha területen történt meg.

új padlót kapott a pavilon 20 000 m2 területen.

új nyílászáró ablakainak együttes üvegfelülete: 500 m2

 

 

B pavilon felújítása

Felújítása 2019 októberében kezdődött meg

Átadása 2020.08.31.

Bekerülési költsége kb. 1,63 Mrd Ft.

Műszaki adatok:

 • alapterület bruttó: 8000 m2
 • alapterület nettó (kiállítási tér): 6500 m2
 • teljesen megújultak a külső homlokzat, nyílászárói
 • biztonság jegyében új tűzjelző rendszer került kiépítésre
 • új gépészet biztosítja a pavilon hűtés, fűtését
 • új műgyanta burkolatot kapott az épület
 • teljesen megújultak a látogatói vizesblokkok
 • új korszerű LED világítás került beépítésre

C épület építése

A fejlesztés részét képező legnagyobb és egyben legösszetettebb épület, benne az új 2000 fős plenáris teremmel és Gala seats mozgatható székrendszerrel, felszerelt összesen 4500 fő egyidejű tartózkodására alkalmas CK konferencia épület.

Építés kezdete: 2019. július 18.

Az épület 2021. augusztus 31. napján kerül átadásra.

Bekerülési költsége a konferencia és kiállítási központnak 16,59 Mrd. Ft.

A Gala Seat rendszernek a bekerülési költsége 4,68 Mrd. Ft.

Műszaki adatok:

 • négy részből áll: fejépület, csarnokrész, foyer, konferencia épületrész
 • Az épület több mint 22 000 m2 alapterületű
 • a megmaradó felújított épületrész alapterülete: 5252 m2, míg az új hozzáépített épületrész 17193 m2 alapterületű; ez összesen három átlagos focipálya méretű területnek felel meg
 • Plenáris terem 1890 m2
 • mobilfalak segítségével három részre osztható
 • a 16 m magas padlószinten kezdődő konferenciarész 2000 fő befogadására alkalmas
 • Közép-Európa legnagyobb konferencia épülete,
 • Közép- Európában elsőként mozgatható, forgatható, süllyeszthető székrendszerrel ún. Gala System megoldással
 • gyorsan és rugalmasan alakítható tér
 • 1700 m2 előtér
 • az épület hossza 186 m, ez az Erzsébet híd hosszának a fele, legnagyobb szélessége 61 m
 • beépített acélszerkezet 1130 t, ami a Lánchíd tömegének közel a negyede
 • regisztráció 1000 m2-en
 • 8 új földszinti szekcióterem 1800 m2, 600 fő befogadására alkalmas
 • 16 emeleti szekcióterem 1200 m2, 200 fő befogadására alkalmas
 • párhuzamos rendezvények lehetősége
 • csarnokban a kiállítótér 2500 m2
 • hasznos belmagassága 10 m
 • oszlopos, három részre osztható

Az épület megmaradó része felett tetőterasz kerül kialakításra területe: 2350 m2, amelyre egy 3,5 t-ig terhelhető teherlift akár személygépkocsik kiállítására is alkalmassá teszi.

Beépített fűtési energia: 341, hűtési energia: 395 családi háznak megfelelő

A légkezelők óránként a csarnok térfogatának 3-szorosát forgatják meg

Gála rendszer, mely egy egyedi építésű nézőtértechnológiai berendezés. 3 szektorban összesen 2038 nézői széket foglal magába, melyek különböző sémában történő elhelyezését tudja megoldani automatikusan. Ezen kívül lehetőség van a teljesen sík elrendezéstől, a moziterem szerű lépcsőzetesen emelkedő elrendezés megvalósításán keresztül, a részben vagy teljesen nyitott széksorokkal, vagy akár székek nélkül terek kialakítására, illetve a plenáris termet akár három részre is oszthatjuk. A rendszer komoly elektronikai és mechanikai megoldásokat tartalmaz, köztük a részelemek mozgatásáért felelős orsós emelőberendezéseket.

A plenáris terem különböző felosztásaiban az előadások minőségi hangosításáról a világhírű JBL cég által gyártott hangszórók és erősítők gondoskodnak.

A plenáris teremben a színpad mögötti falat az ország legnagyobb LED-fala borítja.

 

D pavilon felújítása

Az E pavilonhoz nyaktaggal kapcsolódik a „D” pavilon.

Az építés kezdete: 2020. március 20.

A pavilon 2020. október 30.-án.

Felújítási költsége: 784 M Ft.

Műszaki adatok:

 • Alapterülete: 5.460 m2
 • Alapterülete kiállítási tér: 5.127 m2
 • Magasság bruttó: 8,28 m
 • Belmagassága nettó: 6,85 m

Belső oszlopok db-száma: 15 db, oszlopközök 6 m

A szendvicspanelek teljes területe: 1886 m2

E pavilon építése

Építés kezdete: 2019. szeptember 20.

A pavilon átadása 2020. november 23.-án lesz.

Bekerülési költsége: 6,09 Mrd Ft.

Műszaki adatok:

 • Alapterület bruttó: 8.615 m2
 • Nettó (kiállítási tér): 7.231 m2
 • Nincsenek benne oszlopok
 • Magasság (tetősík): 12,05 m
 • Nettó belmagasság: 8 m
 • A pavilon hasznos lég m3-e: 57848 m3

A pavilon tetőszerkezetét 58 pillér tartja, hosszanti oldalán 18-18 pillér áll, míg keresztirányban 11-11 pillér határolja a pavilont. A hosszanti pillérek közötti acélgerendák fesztávolság: 70 m

A szendvicspanel burkolat felülete: 3295 m2

A pavilon építése során 9550 m3 földet termeltek ki.

A pavilonhoz 5450 m3 betont használtak fel, ennek vasalására 175,5 t betonacél került.

A pavilonba épített acélszerkezete összesen 840 t.

Beépített fűtési energia: 164, hűtési energia: 366 családi háznak megfelelő

A légkezelők óránként a csarnok térfogatának 4-szeresét forgatják meg

F pavilon felújítása

Műszaki adatok:

 • alapterület nettó (kiállítási tér): 3800 m2
 • hasznos belmagasság 6 m
 • oszlopos

Bekerülési költsége a G csarnokkal együtt 208 M Ft.

Főépület (fogadó) építése

A fejlesztés keretében új, emblematikus fogadó épület épül, amely emblémája lesz a megújuló Hungexponak.

Építés kezdete: 2019. október 1.

Az épület átadása: 2021. augusztus 31.

Bekerülési költsége: 8,6 Mrd Ft.

Műszaki adatok:

Alapterülete: 7800 m2

Az épület három szimmetrikus sziromból tevődik össze.

Az épület pince és földszintje mellett 2 emeletes.

Az épület a 16,7 m magas, és kb. 6.500 m3 beton kerül beépítésre.

755 t betonacél szükséges, ami kb. 478 km betonacélt jelent. (ez kb a Budapest – Belgrád távolság)

Az épület külső borítását tartó acélszerkezetének súlya kb. 750 t.

Homlokzati háromszög tagolású üvegfelületek nagysága kb. 1.300 m2,

A földszinti fogadó a vendégek érkezését szolgálja, itt találhatóak a pénztárak és beléptetőpontok.

Az emeleten a Hungexpo menedzsment és munkatársaik elhelyezését szolgáló irodák és tárgyalók találhatóak.

Szükséges fűtési energia: 63, hűtési energia igény: 89 családi háznak megfelelő

 

Főépület területösszesítő:                                             

Szint                                          TERÜLET

Pince                                          1907,05 m2

Földszint                                    2266,34 m2 alapterület

 1. emelet 1912,6 m2
 2. emelet 1304,44 m2

Gépészeti szint                            514,21 m2

Nettó hasznos alapterület:            7390,43 m2

Össz (nettó):                              7904,64 m2

Beépítettségbe számító terület:     2990 m2

Földszint:

1124,8 m2-en látogatói zóna (foyer), a 6 db pénztár, 10 db információs pult, 1 büfé 358 m2 fogyasztótérrel, és 78m2-es terasszal, 45m2 -en 2 db iroda, 45m2-en 1 db 20 fős tárgyaló, és 1 db 79 m2-en 50 fős konferenciaterem, összesen 3 db lift, 1 diszlépcső, és
3 db lépcső kap helyet.

 1. em.: 556 m2-en 13 db iroda, 90-m2-en 2 tárgyaló, 442m2 -es konferenciaterem,
 2. em.: 590 m2-en 12 db iroda, 44 m2-en 2db tárgyaló.

Az épület a 16,7 m magas, és kb. 6.500 m3 beton kerül beépítésre, ehhez 17.500 m2-nyi felületű zsaluzatra volt szükség és 755.000 kg betonacél szükséges, ami 16-os átlagos betonacél átmérővel számolva kb. 478 km betonacélt jelent.

Létszámadatok:

Az F1 épület esetében az alábbi létszámadatokkal lehet kalkulálni:

F1 földszint 800 fő
  1. emeleti irodák 335 fő
  2. emeleti irodák 90 fő
  összesen 1 225 fő

510 db homlokzati panel

1500 m2 fém homlokzati felület

1614db Homlokzati háromszög tagolású üvegtábla ~ 1300m2

Acél tartószerkezeten 941 db csomóponti csavar-kapcsolat, acélszerkezeté-nek súlya kb. 750.000 kg.

3×63=189 függőleges sík metszi ki a homlokzati rasztert

42 000 m3 levegő van a házban a pincén kívül

4428 db fúgaszakasz van a homlok-zaton és az üvegtetőn összesen
3431 m2 üveg felületet jelent

az íves homlokzati felületet 2098 db térbeli pont definiálja

G pavilon felújítása

Műszaki adatok:

 • alapterület nettó (kiállítási tér): 9000 m2
 • hasznos belmagasság 12 m
 • nincs oszlop
 • két mobilfal

Bekerülési költsége az F csarnokkal együtt 208 M Ft.

H pavilon építése

Építés kezdete: 2019. december 5.

A pavilon átadása 2020. november 23.-án.

Bekerülési költsége: 5,1 Mrd Ft.

Műszaki adatok:

 • alapterület bruttó: 6.465 m2
 • alapterület nettó (kiállítási tér): 5.686 m2
 • Nincsenek benne oszlopok
 • Mobilfallal két részre osztható
 • magasság (tetősík): 12,20 m
 • magasság nettó: 8 m
 • belső oszlopok(pillérek) db-száma: 52 db

A pavilon tetőszerkezetét 52 pillér tartja, hosszanti oldalán 15-15 pillért áll, míg keresztirányban 11-11 pillér határolja a pavilont. A hosszanti pillérek közötti acélgerendák fesztávolság: 72 m

10000 m3 földet termelt ki a vállalkozó az építése során

3100 m3 beton került felhasználásra

Acélszerkezetében 616 t acél épült be

Külső borítása szendvicspanel, amelyek együttes felülete: 3500 m2

Beépített fűtési energia: 170, hűtési energia: 289 családi háznak megfelelő

A légkezelők óránként a csarnok térfogatának 4-szeresét forgatják meg

 

40-es épület 2000 adagos konyha építése

2000 adagos főzőkonyha + cukrászkonyha

1320 m2 bruttó alapterület

460 m2 új szendvicspanel homlokzat

1800 m2 hidegburkolat padlón és falon

54 m2 hűtőkamra

24 m2 mélyhűtőkamra

Duna Aréna elbontott előregyártott vasbeton elemeiből is került beépítésre a tartószerkezetbe.

Bekerülési költsége: 685 M Ft.

Útépítés:

térkő:                               39.500 m2,

aszfaltos felület:                14.300 m2,

zúzottkő:                          5.500 m2

Közmű:

közel   2000 fm gázvezeték
8000 fm csapadékcsatorna
6000 fm szennyvízcsatorna
9000 fm ivóvízvezeték épül

mindeközben megmozgatunk közel 80 000m3 földet.

Bekerülési költsége: 4,25 Mrd Ft.

Összesen 305756 m erősáramú kábel, 464350 m gyengeáramú kábel és

8769 lámpatest került beépítésre.