Megújul Várpalota közvilágítása

Városszerte lecserélik a közterületi lámpákat Várpalotán a következő fél évben. Az erről szóló megállapodást Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere és Lehoczki Balázs, az E.ON Energiakereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója írta alá ünnepélyes keretek között.

 

Várpalota Önkormányzata korábban közbeszerzést írt ki a város közvilágításának korszerűsítésére és 15 éves üzemeltetésére. A pályázaton győztes E.ON és az önkormányzat által közösen finanszírozott új közvilágítási rendszert 2020 első negyedévében adják majd át. A projekt tervezésének és két ütemben történő kivitelezésének értéke nettó 232 millió forint.

„A városban található lámpatestek jelentős része elavult, a közvilágítás minőségére kedvezőtlen hatással van, az áramfogyasztásuk magas. Ezért döntöttünk úgy, hogy közbeszerzést írunk ki a város teljes területén található lámpatestek modern, LED lámpatestekre való cseréjére, ami reményeink szerint mind a lakosság, mind pedig az önkormányzat megelégedésére fog szolgálni” – hangsúlyozta Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere.

 

A tervezést és engedélyeztetést követően december 1-jén indul a kivitelezés első üteme, melynek során a hagyományos nátrium és kompakt fénycsöves lámpákat modern LED-es világítótestekre cserélik. A város számos utcájában a meglévők lecserélésén kívül további új lámpák elhelyezésével a világítótestek sűrítése is megtörténik. Így nemcsak az üzemeltetés válik gazdaságosabbá és környezetbaráttá, de a város lakóinak komfort- és közbiztonságérzete is jelentősen javul – hiszen az új lámpákkal csökken a fényszennyezés és javul a közterületek megvilágítása. A második ütemben a közvilágítási hálózatot újabb oszlopokkal és világítótestekkel bővíti az E.ON a megállapodás keretében.

A kivitelezés során 2091 darab korszerűtlen világítótestet szerelnek le és további 288 darabbal, azaz 14 százalékkal bővítik a meglévő lámpák számát. Az E.ON zömében a Hungaro-Lux Light Kft. Magyarországon gyártott termékeit szereli fel, de 260 Schréder lámpatestet is felhasználnak annak érdekében, hogy például a parkok, illetve a Thury-vár patinás környezetéhez külső megjelenésben illeszkedő, klasszikus formavilágú, ugyanakkor modern, LED fényforrással ellátott lámpák kerüljenek.

Az új lámpák a település igényeinek megfelelően a forgalmas időszakokban magasabb fényerővel világítanak majd, míg az alacsony forgalmú késő éjszakai órákban csökkentett teljesítménnyel működnek. A LED-es izzótestek több mint felének lesz szabályozható a fényerőssége, ez további költségmegtakarítást jelent. A LED-es lámpák ugyanis alapesetben is csak fele annyi áramot fogyasztanak, mint a régiek, a fényerőszabályozás pedig még gazdaságosabbá teszi a működtetésüket.

Amikor közvilágításról gondolkodunk, az energiatakarékosság ma már alapkövetelmény. Emellett kiemelten fontos, hogy ügyfeleinknek komfortérzetüket javító, élményt adó megoldásokat kínáljunk. Ehhez a jövő megoldásaira nyitott partnerekre van szükségünk; Várpalota ilyen partner. Bízunk benne, hogy a jövőben is sokszor lesz még lehetőségünk olyan önkormányzatokkal együtt dolgozni, amelyek nyitottak az emberek mindennapjait jobbá tévő, kényelmüket szolgáló, energiahatékony fejlesztések tervezésére és megvalósítására” – mondta Lehoczki Balázs, az E.ON Energiakereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.