Megújul és bővül a Városliget zöldfelülete

Több tízezer négyzetméterrel nő és meg is újul a Városliget zöldfelülete a Liget Budapest beruházás keretében – közölte az MTI-vel pénteken a Városliget Zrt.

    Tájékoztatásuk szerint 2015-ben tájépítészeti tervpályázat segítségével véglegesítik a Városliget zöldterületi bővítését és fejlesztéseit.
    A park megújítását szolgáló Liget Budapest projekt keretében a mostani 60-ról 65 százalékra nő a Városliget zöldfelülete, ami több tízezer négyzetméternyi zöldfelületi bővítést jelent, és ezzel párhuzamosan a növényzet rehabilitációja is megtörténik a több évtizede elhanyagolt állapotú parkban.
    A Liget biológia értékének és aktivitásának növelését a Főváros idén elfogadott építési szabályzata és a vonatkozó kormányhatározatok is garantálják – hangsúlyozza a Városliget Zrt. közleménye.
    Mint emlékeztetettek, a Városliget zöldterületének fejlesztésével párhuzamosan öt új, legfeljebb 25 méter párkánymagasságú múzeum is épül a park szélein és a Városligetben lévő, de elbontásra ítélt épületek helyén. A Néprajzi Múzeum, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum az Ötvenhatosok terén (egykor Felvonulási tér), a Magyar Zene Háza a ma már romos Hungexpo épületek helyén, az Új Nemzeti Galéria pedig a Petőfi Csarnok helyén épül fel 2018 tavaszáig.
    A Városliget fejlesztése már idén elkezdődött, a megnövelt költségvetésből gazdálkodó Főkert több ezer új növényt ültetett ki a parkba, elindult a Városligeti-tó rehabilitációja és vízminőségének javítása, megújult a leromlott állapotú padok nagy része, és még idén felújítják az Iskolások játszóterét, de 200 új hulladékgyűjtő is kikerül a ligetbe, ahol a járdák burkolatának javítása, cseréje is megtörténik majd.
    A Liget Budapest projektnek köszönhetően a járműforgalom is megszűnik a Városliget területén, a tervek szerint ugyanis lezárják a Kós Károly sétányt, amelyet ma napi 15-20 ezer gépjármű használ, jelentős légszennyezést okozva a parkban – zárul a Városliget Zrt. közleménye.

Forrás:MTI