Megtartó hűség- Vasárnap kezdődik a házasság hete

Hazánkban nyolcadik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A már huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Az idén február 8. és 15. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca dr. Tomka János főiskolai tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője és Tomkáné Zsáry Anikó építészmérnök. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

–                    A társadalom jövőjét jelentő gyermekek egészséges testi és lelki fejlődésének meghatározó, ideális közegét a tartós, stabil családi légkör biztosítja, amit viszont manapság számtalan tényező rombol – mondta dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója a házasság hete nyitó sajtóeseménye kapcsán, amelyen többek között felszólalt Bíró Lászlótábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke és Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke is. A mozgalom országos koordinátora rámutatott: a házasság hete a társas kapcsolatok jobbítására szolgáló módszereket, példákat is bemutatva szeretné felhívni a figyelmet a házasságok tudatos gondozására és arra, hogy az egymás iránti hűség milyen megtartó erő lehet.

A szervezőbizottság a központi programok megrendezésén és az országos online felület biztosításán túl évről évre bátorítja a helyi közösségeket saját programok szervezésére, hogy ezzel is elérhető közelségbe kerülhessenek a fiatalok, házaspárok számára a tartós és örömteli házasság megéléséhez szükséges ismeretek. Így idén ismét egy héten át számos budapesti, vidéki, sőt határon túli helyszínen előadások, kulturális programok kívánják ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

A házasság hete központi szervezésű programja református istentisztelettel veszi kezdetét február 8-án a Budapest-Fasori református templomban. Az ezt követő héten az Aranytíz Kultúrházban tartják Maradjunk együtt! címmel Mihalec Gábor család- és párterapeuta, a TIT Stúdióban pedig a kapcsolatépítő konfliktuskezelés témájában Pálhegyi Ferenc pszichológus előadását. Az ELTE aulájában pódiumbeszélgetésre várják az érdeklődőket a házasság hete idei és korábbi arcaival, a Lackfi János és Bárdos Júlia, Mohay Tamás és Keresztes Ilona, valamint az idei házaspár-arc részvételével, valamint interaktív beszélgetéssel egybekötött vetítést szerveznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban Topolánszky-Zsindely Katalin klinikai szakpszichológus, családterapeuta bevonásával. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében a Magyar Tudományos Akadémián Családbarát szemlélet, munka-magánélet egyensúly konferencia, a Deák téri evangélikus templomban pedig Bálint-napi koncert lesz. A hetet ünnepi szentmise zárja a városmajori Jézus Szíve plébániatemplomban.

Ezen kívül számtalan településen – többek között Szegeden, Pécsett, Győrben is – tartalmas programokkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a http://www.facebook.com/hazassaghete oldalon követhető nyomon.