Megszűnhet a nincsteleség Magyarországon?

A LÉT elnevezésű független szakértői munkacsoport azt javasolja, hogy Magyarországon mindenkinek feltétel nélkül járjon alapjövedelem. A modellt neves szociológusok, közgazdászok és pénzügyi szakemberek ismertették egy konferencián, Budapesten. A javaslat értelmében a gyerekek 25, a felnőttek 50, míg a várandós édesanyák 75 ezer forintot, úgynevezett “létpénzt” kapnának havonta a Magyar Államkincstártól egyszerűen a “létezés jogán”. A munkacsoport szerint a költségvetésből finanszírozható lenne ez az alapjövedelem, és azt szeretnék, ha arról a következő hetekben társadalmi vita bontakozna ki. Surányi György volt jegybankelnök a Klubrádió Hetes Stúdió című műsorában azt mondta: az alapszándékkal egyetért, de a csomag még nem tökéletes.

A javaslatról úgy látja, hogy gondolkozni és finomítani kellene. A nettó minimálbér és a LÉT pénz közötti különbség, tehát amit mindenki alanyi jogon, állampolgári jogon kap olyan csekély, hogy az nem teszi érdemessé, ésszerűvé, nem teszi reálissá, hogy az emberek munkát vállaljanak- mondta a volt jegybankelnök.

“82 500 forint a jelen javaslatban a nettó minimálbér, és 50 000forint nettó az a pénz, amit mindenki kap, ha esik, ha fú. 30 -32 000forint különbségért, figyelembe véve azt is, hogy ha valaki munkát vállal, akkor el kell jutnia a munkahelyére, hacsak nem biciklivel tud menni, nyilván ha ilyen is van, nem ez a jellemző, akkor marad 20 000 forint különbség. 20 000 forintért nem életszerű azt feltételezni, hogy valaki nehéz körülmények között, nehéz munkát vagy éppen monoton munkát 20-22 napon keresztül havonta végezzen. Tehát ebből az következik, hogy a paramétereket újra kell gondolni, újra kell modellezni, azt hiszem, hogy abban az irányban kellene elmenni, hogy  a minimálbérek és a LÉT pénz közötti különbség nagyságrendjét tekintve megduplázódjon.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*