Megszólalt a csengő a Ladics Házban

Gyulán, a Jókai utcában a 100 éves Cukrászda szomszédságában ma is nagy a forgalom az 5 generációt látott falak között, árnyas fák alatt, a Ladics Házban.

Az L alaprajzú földszintes polgárház, barokk stílusban készült a 19-ik században. A falak közé lépve mesélnek a gyermekrajzok, gyermekjátékok, biedermeier bútorok, a magasan párnázott ágyak (több párnával, szinte ülő helyzetben aludtak, elkerülve még a gondolatát is a halotti pozíciónak)meisseni porcelánkészletek  és minden olyan használati tárgy, mely a hajdani nagytekintélyű Ladics család mindennapjainak részese lehetett. E házban nem mindennapi vendégek jártak, itt járt 1849 júliusában Petőfi Sándor.

Ladics György Gyula város első tiszti főügyésze volt, a helyi Takarékpénztár alapító tagja. Az egykor jó körülmények között élő család, élete végén életjáradékért cserébe a helyi önkormányzatnak hagyományozta házát. Az Önkormányzat az értékeket megőrizve, az udvaron, a cipőnk alatt koppanó monogramos kockaköveket is őrzi, így mesélnek nekünk a megmaradt egyedi tárgyak és adnak lehetőséget az utánunk jövő ifjú generációnak arra, hogy saját fülével hallhassák, amint megszólal a múlt századi csengő.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*